ZETApress

hírportál

Innovációs pályázatok

Farkas József igazgatóA Magyar Innovációs Alapítvány ? a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködésben ? 24. alkalommal hirdette meg a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot.

Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen öt kategóriában díjazzák, úgymint: Ipari, Agrár, Környezetvédelmi Innovációs Díj, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díjai. A legeredményesebb 2013. január 1-je után alapított startup vállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) Startup Innovációs Díját nyeri el. A díjak ünnepélyes átadására 2016. március végén kerül sor az Országház Felsőházi Termében ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az MTA Székház földszinti Kodály-termében.

Miután Pakucs János levezető elnök, a MISZ tiszteletbeli elnöke meghirdette a 24. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot, Friedler Ferenc, az NKFIH általános elnökhelyettese az innováció finanszírozásának új lehetőségeit ismertette. Hangsúlyozta, hogy a Hivatal számára fontos a versenyképesség és a hatékonyság. Fontos, hogy az innováció a hatékonyságból eredjen, ehhez szükséges finanszírozás. A versenyképességhez pedig a kormányzati támogatás. Tovább fontos, hogy megfelelő szakember álljon rendelkezésre az innovációs folyamatokhoz. A kormányzat a versenyképességet és hatékonyságot pályázati kiírások által növeli.

Őt a 2014. évi Innovációs Díjat elnyert vállalkozások prezentációi követték a cégek 2015. évi innovációs tevékenységéről, illetve innovációs lehetőségeiről. Az öt előadó: Farkas József, a 2014. évi Innovációs Nagydíjat nyert Sanatmetal Kft. ügyvezetője, Dr. Volk Balázs, a 2014. évi Ipari Innovációs Díjat nyert EGIS igazgatója, Árendás Csaba, a 2014. évi Agrár Innovációs Díjat nyert QuantisLabs Kft. ügyvezetője, Kocsor László, az NFM 2014. évi Innovációs Díjat elnyert MÁV FKG Felépítmény-karbantartó és Gépjavító Kft. gépészeti főmérnöke, valamint Ottlik Dávid, a 2014. évi Startup Innovációs Díjat elnyert Synetiq Kft. alapítója volt.

Farkas József ügyvezető elmondta, hogy a díjakon kívül büszkék arra, hogy az ortopédia szakmában az Európai Top 40 középmezőnyében helyezkedik el a Kft. 2015-ben a bevételek 70% exportból, 30% hazai kórházaktól származik. Világelső cégekkel állnak stratégiai kapcsolatban. Évente ezer termékkel cserélik le a régi termékeiket. Többek között elmondta, hogy fejlesztés alatt áll egy mágneses célzórendszer, melyben egy mini számítógép található, és amely kívülről jelzést ad az orvoknak, hol kell keresztül fúrni a csontot. Kihangsúlyozta, hogy egy Magyarországon mindenki számára elérhető és megfizethető rendszer kialakítása a cél.

Volk Balázs igazgató többek között beszélt az innovációs díjat nyert Bisoprolol-Amlodipin fix kombinációs tabletta című fejlesztésükről, a termék elő- és utóéletéről. Kiemelte a kifejlesztett termék innovatív elemeit és piaci mutatóit. Beszélt az EGIS jelentősebb, közelmúltbeli K+F beruházásairól: készítmény-analitikai fejlesztési laborok, gyógyszer-technológiai fejlesztő és kísérleti üzem, hatóanyag-technológiai kísérleti üzem és nagy potenciálú (HP) hatóanyag- és készítményfejlesztési laborépület.

Árendás Csaba ügyvezető elmondta, hogy Smartvineyard, vagyis Szőlőőr innováció lényege, hogy intelligens adatfeldolgozás révén, pontos adatokkal tudják ellátni a gazdákat, és megoldani a növényvédelmi kérdéseket. Jelenleg Magyarországon jelentős szőlészetekkel dolgoznak együtt, és számos helyre exportálták már a rendszert. Korocs László gépészeti főmérnök beszélt a cég főbb tevékenységéről és annak előzményeiről, illetve a Kft. célkitűzéseiről. Beszélt többek között az univerzális forgóvázas darus járműszerelvényről, annak piaci lehetőségeiről. Az előadásokat követő fogadás házigazdája a Sanatmetal Kft. volt.

A pályázaton, közvetlen jelentkezés vagy javaslat alapján, azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, amelyek a 2015. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer, stb. lehet. Részletek idekattintva olvashatók.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke professzor Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke. Az elbírálás során a bírálóbizottság a 2015-ben elért többleteredmény/többletárbevétel, illetve egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli. A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs. Korábbi Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

A nevezéshez szükséges dokumentumok: Egyoldalas összefoglaló, amelynek mintája innen letölthető. Részletes leírás kell a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről (többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedése, stb), maximum tíz A/4-es oldalon. Fontos a referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk, stb.), továbbá nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről. Beadási határidő: 2016. február 17-e szerda 16 óra.

Szóljon hozzá!