ZETApress

hírportál

Dolgoztak a fogyasztóvédők

Szente István főigazgatóMintegy 711 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki tavaly a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) csaknem 43 ezer eljárás során, a legtöbb probléma továbbra is az árubemutatókkal és a gyermekruhákkal van ? hangzott el az NFH tavalyi éves eredményeket bemutató tájékoztatóján a Hilton Westend Villányi-termében.

Dr. Szente István, az NFH megbízott főigazgatója a március 15-i fogyasztóvédelmi világnap alkalmából rendezett eseményen elmondta: tavaly az egy évvel korábbinál mintegy negyvenezerrel több, 104 ezer panasz, bejelentés és tájékoztatáskérés érkezett a hatósághoz. Egyre tudatosabbak a fogyasztók és a vállalkozások is ? jegyezte meg. Az NFH a veszélyes termékek felkutatásában évek óta élen jár az európai társszervezetek rangsorában, Magyarország 2014-ben összesen 291 riasztást küldött a rendszerbe, amiből 264 volt súlyosan veszélyes. Ezen riasztások több mint felét a ruházati termékek, 16-16 százalékát villamossági termékek, valamint játékok, gyermekeknek szánt termékek tették ki ? ismertette a főigazgató.

Az árubemutatók területén szigorodtak a törvényi előírások, de így is sok a visszaélés, ezért további szigorítások várhatók ? jelezte Kiss Anita, a hatóság szóvivője. Újdonság, hogy tavaly 19 kuponos oldalt is ellenőriztek, amelyekből 18 oldal megbukott a vizsgálaton, főleg a vásárlástól való elállási joggal kapcsolatos hiányos tájékoztatás miatt. Sok a visszaélés a szavatossági és jótállási jogok területén is, itt 10 vizsgált üzletből minden harmadik esetben találtak hiányosságokat az ellenőrök. A szóvivő asszony megemlítette az Akciós terméket nem cserélünk! jellegű tájékoztatást és hangsúlyozta, hogy valójában csak akkor nem lehet kicserélni az akciós árut, ha azért volt leértékelve, ami miatt visszavitték.

Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ igazgatója elmondta: az EFK egy uniós fogyasztóvédelmi hálózat részeként a magyar fogyasztók külföldi vállalkozásokat érintő problémáinak megoldásában tud érdemi jogi segítséget nyújtani az unió 28 tagállamában, valamint Izlandon és Norvégiában. A tavalyi eredményekről szólva ismertette: 661 panasz érkezett a központhoz, a rendezés során több mint 16 millió forintot kaptak vissza a magyar, valamint a külföldi fogyasztók a segítségükkel. Általában elmondható, hogy ha jogilag is megalapozott a fogyasztó panasza, 60-70 százalékban meg tudják oldani az ügyeket. A leggyakoribb panaszok az online szolgáltatásokkal ? vásárlás, játékok ?, légi-közlekedéssel, autóbérléssel, valamint garanciális, szavatossági problémákkal és a szállodák minőségével kapcsolatosak ? jegyezte meg.

Jómagam a vasárnap délelőtti, Múzeum körúti árdrágítással kapcsolatban megkérdeztem, mit szól mindehhez a Felügyelet? ? Szente doktor elmondta, hogy a tömegrendezvényeken szabad árasok a termékek, s a résztvevőknek időben kell eldönteniük, hogy otthonról viszik-e a szomjoltó italt, az útba eső boltban veszik-e meg, vagy helyben adnak érte többszörös összeget. Kiss Anita hozzátette, hogy csak akkor inzultálhatnák felügyelőik az utcai árusokat, ha nem tüntetnék fel a vételárat, s a vevők csak utólag nyernének tudomást a drágaságról.

Szóljon hozzá!