ZETApress

hírportál

Vadhúst a diákoknak!

Boros AttilaEgyre jobban ízlik a vadhús. Gazdagodik a családi étrend. A kormányhivatal és a VIMOSZ is támogatja. A Mintamenza Program keretein belül áprilisban Békéscsabán már vadhúsból készült ételeket fogyasztottak a helyi gyermekélelmezési intézmény által ellátott gyermekek, akiktől kedvező visszajelzések érkeztek.

2014. május 7-én a fővárosi Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Módszertani Intézmény diákjaival együtt mi is megkóstolhattuk a Junior Vendéglátó Zrt. szakácsai által készített tárkonyos szarvas ragulevest és a szarvasragut vadász módra, burgonyakrokettel. Annak érdekében, hogy a korszerű dietetikai alapelvek figyelembevételével a vadhús minél többször és több helyen megjelenhessen a közétkeztetésben, s ezáltal a népegészségügyi program fejlődjön, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) együttműködő partnerként lép fel. Az erről szóló sajtótájékoztatón Boros Attila, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetője, Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke, Pesti Imre országgyűlési képviselő, valamint Prohászka Béla, a Complete-Food Kft. ügyvezető igazgatója, a Mintamenza Program vezetője beszéltek a kezdeményezés fontosságáról.

A vadhús rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, mindemellett nagyon kevés zsírt tartalmaz, emellett kiváló vasforrás, cink és réz tartalma is magas. A közétkeztetésben elsősorban szarvasból és vaddisznóból készült ételek kerülnek majd a tányérra. A tervek szerint a Junior Zrt. által ellátott menzákon havonta kétszer tálalnak majd fel vadhúsból készült ételeket a kínálat színesítésére és egészségesebbé tételére. Természetesen csak bevizsgált és ellenőrzött alapanyagokból készíthetik a konyhák az ételeket. A vadhús egyébként a marhahúshoz hasonló árkategóriába tartozik.

A Mintamenza Programhoz eddig országosan 285 település csatlakozott, ezáltal 900 ezer fő étkeztetésének a javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el. A munkában részt vesznek a területi kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai is. Friss részletek idekattintva érhetők el. ? Jó első féléves bizonyítványt visz haza a vadhús. Szeptemberi megjelenése a menzákon eleinte ellenállásba torkollt, de hamar beigazolódott, hogy a változatosság gyönyörködtet, illetve, esetünkben, jól laktat. Zökkenőmentes volt úgy a beszerzés, mint az elkészítés. Régi szándék a közétkeztetés egészségesebbé tétele, hogy több zöldség, gyümölcs, tejtermék és teljes kiőrlésű péksütemény kerüljön az óvodák, iskolák, szociális ellátók asztalaira, viszonylag újabb keletűnek mondható azonban, hogy vadhús is színesítse ? szó szerint ? a palettát. Tény, hogy a gyerekek jellemzően azokat az ételeket kedvelik, amelyekkel otthon is találkoznak. A vadhús nem ilyen. Ugyan a szokás nagy úr, hat hónap távlatából elmondhatjuk a szülői visszajelzések alapján, hogy mára egész családok kedvelték meg az új, kicsit erőteljesebb ízvilágot. Igaz, amennyire csak tudunk, alkalmazkodunk az igényekhez. Az óvodásoknak húsgombóc, illetve ragu, a nagyobbaknak viszont már sült és pörkölt formájában is tálaljuk a vadhúst ? mondta el Boros Attila, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetője a vadhúsból készült ételek bevezetésének tapasztalatairól.

Szóljon hozzá!