ZETApress

hírportál

Rábeszélés devizára

Bedőlt devizahitelJanuár elsejével az összes devizában felvett hitelt forintosították, így a kamat ezután nem követi majd a svájci frank árfolyamát. Sokan most is a 10 évvel ezelőtti hitelfelvevőket nyerészkedőknek tartják, szeretnék ha emiatt bűnhődnének, pedig nem erről volt szó. Jól megtervezett akció zajlott akkoriban.

Senkinek sem szorítottak fegyvert a fejéhez, ha nem devizahitelt kért ? érvelnek egyesek, amiben persze igazuk van. Csak azt nem tudják ? honnan is tudhatnák ?, hogy a banki alkalmazottak feladatává tették a frankalapú hitel reklámozását. Jómagam 2004. elején egy bankfiókot őriztem fegyverrel, s mivel az alkalmazottak között ültem a pult mögött, ezt naponta tapasztalhattam. Az ügyintézőknek utasításba adták, hogy minden érdeklődőnek ajánlani kell a devizahitelt, s ezt próbavásárlók fogják ellenőrizni.

Elmondták nekik, hogy az ellenőrök később sem fedik fel magukat, inkognitóban távoznak, s csak utólag írják meg jelentéseiket a tapasztalatokról. Mivel a banki dolgozók neve a pulton és a kitűzőjükön is fel volt tüntetve, így könnyen beazonosíthatók voltak, s ezt is beírták a jelentésükbe. Nem tudom, hány próbavásárló jött ? ez később sem derült ki ? ám a tőlük való félelmükben az ügyintézők mindenkit igyekeztek rábeszélni az új hitelformára. Az is lehet, hogy egyetlen próbavásárlót sem alkalmaztak, csak ijesztgetésnek szánták, de nálunk bevált.

Beetető kamatmentesség

Nemcsak deviza-, de személyi forinthitelre is igyekezték rábeszélni a lakosságot, de ez már egy újabb történet. 2005 nyarán, amikor már nem a vagyonvédelmi területen dolgoztam, egy másik bank hűtőgép-vásárlási akciót hirdetett egy műszaki áruházzal karöltve. Tíz százalékos előleggel 12 havi futamidővel lehetett kamatmentes kölcsönt felvenni mélyhűtős hűtőszekrény vásárlásakor. Mi is vettünk egy hatvanezer forint körüli hűtőgépet, fizettünk is rendesen, s karácsony előtt felhívtak a banktól. Az ügyintézőnő elmondta, hogy mivel rendszeresen fizetünk, kaphatunk egy 750 ezer forintos kölcsönt, ami bizonyára jól jön karácsony előtt.

Hiába mondtam, hogy nincs rá szükségem, az elkövetkező napokban többször is felhívott, s még azt is felajánlotta, hogy a lakásunkra jön megkötni a szerződést. Alig tudtam lerázni, végül már válasz nélkül tettem le a telefont, amikor meghallottam a hangját. Szívem szerint durván küldtem volna melegebb éghajlatra, mégsem tettem, mert ő is csak a dolgát végezte. Közben kiszámoltam, hogy a kínált 750 ezer forint dupláját, másfél milliót kellett volna visszafizetnünk. Ha minket nem is, de sokakat talán sikerült rábeszélniük, akik a ?karácsonyi ajándéknak? alaposan megfizették az árát! A hűtőgépre adott kamatmentes kölcsön tehát egy jól megtervezett hitelakció kezdete volt. A hűtőgépkölcsön utolsó havi csekkje mellé egy furcsa levelet is kaptam, melyről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!