ZETApress

hírportál

Hibridbusz a fővárosban

Kormánytag a kormánynálEgyedülálló hibrid csuklós autóbuszt mutattak be a fővárosban. Ma délután 14 órakor Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója mutatta be azt a legkorszerűbb, párhuzamos hibrid csuklós autóbuszt a Budapesti Kongresszusi Központ előtti parkolóban. Tarlós István főpolgármester egyéb elfoglaltsága miatt távol maradt.

Hamarosan 28 olyan világoskék gépjármű érkezik a budapesti utakra, mely a közép-európai fővárosok legnagyobb hibrid buszflottája lesz ? tudtuk meg az ünnepélyes bemutatón, a Rába-Volvo kooperáció keretében készülő, legkorszerűbb hibrid csuklós autóbuszflottájának premier példánya előtt. A bemutatott jármű már szemlélteti azt az egyedülálló párhuzamos hibrid technológiát, és korszerű kivitelt, amely a Rába-Volvo kooperáció keretében kerül leszállításra, és a jövő év elején áll forgalomba a fővárosban. A gépjárművek megrendeléséről július 23-án beszámoltunk portálunkon.

A járművek sajátossága a magas megbízhatóság és élettartam, mindemellett megnövelt befogadóképesség is jellemzi. A hagyományos dízel üzemű buszokhoz képest a hibrid járművek előnye, hogy csendes, elektromotoros indulást, 40-50%-kal kevesebb káros-anyag kibocsátást, valamint akár 39%-kal alacsonyabb üzemanyag felhasználást tesznek lehetővé. Ez utóbbit tekintve elmondható, hogy egy éves szinten hatezer üzemórát futó autóbusz akár 27 ezer liter üzemanyagot is megtakaríthat, amely tíz év alatt nagyságrendileg egy új autóbusz árát is jelentheti.

? A jövőépítést szolgálja a Rába és a Volvo közötti megállapodás. Ennek eredményeként érkezik 2015 elejéig 28 darab autóbusz a fővárosba ? emelte ki Dr. Seszták Miklós tárcavezető. ? A főváros a közelmúltban több mint 500 korszerű járművel egészítette ki a járműparkot. Ehhez érkeznek novembertől a Rába-Volvo hibrid hajtású autóbuszok, amelyek az 5-ös, 7-es és 9-es vonalon közlekednek majd, a szerdán bemutatott Futárral nyomon követhetők és lényegesen kisebb káros-anyag kibocsátással rendelkeznek ? tette hozzá Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója.

Hibridbusz parkolópályánA Rába 2013 elején indította el együttműködését a Volvóval, melynek eredményeként hamarosan 28 darabból álló, a közép-európai fővárosok között legnagyobbnak számító hibrid csuklós buszflotta kerül a BKK járműparkjába. A kooperáció lényege, hogy a piaci igényeket, valamint a környezettudatossági szempontokat szem előtt tartva a lehető legmodernebb tömegközlekedési járműveket kínálják az utazóközönség számára. Az együttműködés előnye továbbá, hogy a lokalizált gyártásnak és az ellentételezésnek köszönhetően minden elköltött közpénz az ország határain belül hasznosul. A hibrid buszflottát a BKK-val kötött szerződése értelmében a T&J Kft. üzemelteti majd. A magyar főváros igényei és elvárásai szerint legyártott, lokalizált járművek szállítása már idén megkezdődik. Az első jármű novemberben, a teljes flotta pedig 2015 februárjától közlekedik és szállít utasokat Buda és Pest útjain.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hibridbusz a 7-es vonalán | ZETApress

Szóljon hozzá!