ZETApress

hírportál

Változtassák meg a kukorica intervenciós szabályokat!

Magyarország számára súlyosan hátrányosnak, diszkriminatívnak és elfogadhatatlannak nevezi Gyurcsány Ferenc miniszterelnök José Manuel Barrosohoz, az Európai Bizottság elnökéhez írt levelében a Gabona Irányító Bizottság szeptember 28-i ülésén született döntést, amely módosítja a kukorica intervenciós minőségi követelményeit, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda. Az október 10-én elküldött levelében a kormányfő emlékeztet: a jogszabály-módosítás ellen Magyarország és az érintett szakmai szervezetek valamennyi fórumon több alkalommal is tiltakoztak.

Több évre visszamenő adataink, széles körű szakértői vélemények és a nemzetközi szakirodalom egyértelműen bizonyítják, hogy az elfogadott javaslat néhány eleme semmilyen összefüggésben nincs a változtatások eredeti céljával, a kukorica hosszú távú tárolásával. Sajnálatos módon a bizottság nem végzett semmilyen hatásvizsgálatot, a javaslatot megalapozó dokumentumok egysíkúak, hiányosak. Ezért kiszámíthatatlan a döntés hatása az EU kukorica belpiacára, áll a levélben.

A magyar miniszterelnök rámutat, hogy a bizottság által javasolt módosítások kizárnák a közép-európai régióban termett kukorica igen jelentős részét az intervencióból. A levél szerint elfogadhatatlan a módosítások időzítése, mert az érintett termelők nem készülhettek fel a változásokra, ráadásul a közösségi piacszabályozás rendszerének érdemi megváltoztatása túlmutat a bizottság hatáskörén.

Magyarország számára az Európai Unió a piaci stabilitást és a kiszámítható szabályozást jelentette. A csatlakozás során ez a szempont meghatározó jelentőségű volt. A bizottság döntése ezen szempontokat kérdőjelezi meg, írja Gyurcsány Ferenc, azt kérve José Manuel Barroso-tól, hogy a bizottság saját hatáskörében eljárva függessze fel a rendelet kihirdetését, illetve amennyiben azt időközben kihirdetik, kezdeményezze annak visszavonását. Amennyiben a bizottság nem veti be a rendelkezésére álló eszközeit, Magyarország az Európai Közösségek Bíróságához fordul, zárul a miniszterelnök levele.

Szóljon hozzá!