ZETApress

hírportál

Árnyékprogram a GKM-ben

A Junior Achievement Magyarország Alapítvány ma rendezte meg első idei árnyékprogramját Budapesten. Holnap Győrben, szerdán Miskolcon, csütörtökön Egerben és Salgótarjánban, míg pénteken Szegeden követhetik árnyékként a középiskolás diákok üzleti tárgyalásain mentoraikat. A majdani menedzserek főleg közgazdasági szakközépiskolákból érkeztek. Bővebbet honlapjukról olvashatunk

A Nagy-Britanniában Job Shadow néven elhíresült módszer az üzleti ismeretek bővítésében segíti a gazdasági szféra iránt érdeklődő fiatalokat. A diákok megismerhetik az üzletemberek mindennapjait, tanulmányozhatják tárgyalástechnikáját és kommunikációját. A hazai programban idén országosan 250 diák és mentora vesz részt. Tavaly már volt hasonló kezdeményezés a fővárosban, melynek sikere eredményezte a rendezvény országosra bővítését. Több fiatal azóta is tartja a kapcsolatot mentorával.

A két hónapos felkészülés alatt a jelentkezőknek bemutatkozó levelet, önéletrajzot, motivációs levelet kellett készíteniük. Ezt is értékelték a kiválasztáskor. Voltak tanulók, akiket tanáraik ajánlottak, mások jó tanulmányi eredményük, megint mások az alapítvány, vagy a GKM jóvoltából vehettek részt a programban. Árnyékként követve mentorukat folyamatosan jegyzetelniük kellett, melyből majd a minisztériumban akarnak tanulni a szervezők.

Ma harminc középiskolás fiatal vett részt a programban. Sajnos nem mindenki fogadta őket szeretettel. Az egyik mentor nem vihette el pártfogoltját egy üzleti ebédre, mert a tárgyaló partner inkább két nappal későbbi, árnyék nélküli időpontot ajánlott. Szerencsére a fiatalember egy másik helyszínen részt vehetett egy sokmilliós üzlet nyélbe ütésén. Ahhoz, hogy ő is sikeres menedzserré válhasson valamikor, műszaki vagy közgazdászi diplomát kell szereznie és két idegen nyelvet kell megtanulnia társalgási szinten.

Egyed Géza szakállamtitkár a GKM-ben a nap lezárásaként arról beszélt, hogy egy vállalkozó sok ember életéért felelős. Nem csak a családja és közvetlen környezete boldogulására, de minden munkatársáéra oda kell figyelnie. Ha a menedzser boldog, s ez a boldogság környezetére is kisugárzik, ők is boldogok lesznek, s ettől teljesítményük is fokozódik. Ha ez visszahat a vállalkozásra, a siker fokozódni fog.

Szóljon hozzá!