ZETApress

hírportál

Tudósjelöltek az Akváriumban

Zsombori BalázsA legtehetségesebb magyar fiatal tudós jelöltek voltak délelőtt az Erzsébet téren. A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki délelőtt, az Akvárium Klubban.

Az elismeréseket Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől, illetve a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak. Az I. díjasok közül Perez-Lopez Áron Ricardo (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium) a vastagbélrák és a cukorbetegség lehetséges hálózatos gyógyszercélpontjain végzett vizsgálataim alapján megalkotott egy olyan új szűrőeljárást, amely hálózatos információ-terjesztő képességük alapján választja ki a kevés mellékhatással rendelkező gyógyszercélpontokat.

Pálinkás Pakucs és SiposHegyesi Donát Sándor (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen) egy olyan pókerrobotot épített, amelynek célja a szórakoztatás, de e mellett a játékos még a saját taktikáján is csiszolhat. Zsombori Balázs (Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola) pedig egy olyan új megoldásokat tartalmazó PictoVerb programot fejlesztett ki, amely a verbális kommunikációjukban akadályozott, illetve a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek nyújt segítséget, melynek technikai háttere a megfizethető, általánosan elterjedt Android operációs rendszerű táblagép, vagy okos-telefon.

A 2013. évben kiválasztott, legtehetségesebb 19 pályázat, a nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt két projekttel közösen ma-holnap, 10 és 18 óra között kerül bemutatásra az Akvárium Klubban. Perez-Lopez Áron Ricardo, Hegyesi Donát Sándor és Zsombori Balázs részt vesz szeptember 17-22-e között Prágában, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén, melyen 35 ország fiataljai versenyeznek az értékes pénz- (3500-7000 euró) és különdíjakért. A tehetséges magyar fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Nobel-díjátadási ünnepségen, a London International Youth Science Forum-on, illetve a China Adolescent Science & Technology Innovation Contest című versenyen.

Szóljon hozzá!