ZETApress

hírportál

Generali a csúszás ellen

Országszerte csúszásmentes útburkolatok a Generalitól. Biztonságos fékezés a zebrák előtt a balesetek megelőzésére. Az elmúlt hónapok során a Generali a Biztonságért Alapítvány öt helyen adott át innovatív technológián alapuló, csúszásgátló burkolattal bevont útszakaszt az országban ? tudtuk meg délelőtt a Városligetben.

Az Alapítvány szándékai szerint a nemrég elkészült két belvárosi budapesti útfelület is nagymértékben hozzájárulhat majd a biztonságosabb téli közlekedéshez. Az egyenként kétmillió forintértékű új technológia a féktávot akár a felére is csökkentheti, ami különösen fontos lehet az elkövetkező hónapokban, amikor a téli időjárás még több odafigyelést igényel a gépjárművezetők részéről. A csúszásgátló útburkolat tapadását Szalay Balázs autóversenyző tesztelte a budapesti Kós Károly sétánynál.

A 2011. évi baleseti statisztikák szerint 788 gázolás történt gyalogátkelő helyen, melyből 20 halálos áldozatot is követelt. Az ilyen balesetek elkerülése érdekében támogatja a Generali a Biztonságért Alapítvány idén az ország több pontján csúszásmentes útfelületek megépítését. A szabadalmi oltalom alatt álló LIVING ROAD felület vészfékezéskor akár 50%-kal csökkentheti a féktávot, emellett speciális felületi érdességének és vörös színének köszönhetően 70%-kal jobban észlelhető is az átkelőhelyek előtti terület, ami a korai sötétedés miatt a táli hónapokban nagy segítség lehet. Az Alapítvány már Szolnokon, Tatabányán és Nyíregyházán is átadott hasonló útszakaszokat az idei évben. Az elmúlt hetekben elkészült a két budapesti ? a Teréz körúton és a Kós Károly sétányon található ? beruházás is, melyekkel már ötre emelkedett a Generali által finanszírozott biztonság-technikai eszközök száma az országban. Utóbbit Szalay Balázs autóversenyző is tesztelte.

Az Opel Dakar Team évek óta együttműködik a Generalival, több közös kezdeményezésünk is volt már, így kifejezetten szoros és jó a kapcsolatunk a biztosítóval. A most átadott útszakasz tesztelését is örömmel vállaltam, hiszen fontosnak tartjuk, hogy ezzel is felhívjuk az autósok figyelmét a biztonságos közlekedés fontosságára. Örömmel tapasztaltam ma én is, hogy a most átadott útfelület valóban hatékony, érezni fékezés közben a különbséget e között és a hagyományos aszfalt között. Nemcsak a versenypályákon vagy a sivatagban, de a közutakon is komoly baleseteket szenvedhetünk a nem megfelelően megválasztott sebesség, vagy a rosszul kalkulált féktáv miatt. Ráadásul a közúti közlekedésben ezzel gyalogosakat is veszélyeztetünk, nemcsak saját magunkat és versenytársainkat, mint a versenyeken. Ezért is tartom nagyon jó kezdeményezésnek a LIVING ROAD burkolatok kihelyezését, remélem, hogy egyre több ehhez hasonló útszakasz lesz még az országban ? mondta el véleményét Szalay Balázs autóversenyző.

A beruházás a téli hónapokban lehet különösen nagy hatással a közlekedésre, hiszen ilyenkor a közúti balesetek jelentős része az időjárási hatások miatt lép fel. A csúszós útfelületen a féktáv a sokszorosára is nőhet, ami különösen a kereszteződésekben, gyalogosátkelők megközelítésnél és az éles kanyarokban veszélyes. A környezeti viszonyok, mint például az eső, a jegesedés és az ezekből adódó féktávolság megnövekedése komoly baleseteket okozhat, a magas súrlódású útburkolat a hagyományos útaszfalttal szemben ugyanakkor a csapadéktól és jegesedéstől függetlenül megőrzi a felületi érdességét.

A közlekedés biztonsága és a fiatalok védelme kiemelt célja a Generali a Biztonságért Alapítványnak. Tapasztalataink szerint az őszi időszakban a legtöbb gondot a változékony felületű és tapadású útburkolat, illetve a romló látási viszonyok okozzák. Emiatt is fontos, hogy autónkat megfelelően készítsük fel a megváltozott körülményekre, és tudatosítsuk magunkban, hogy vezetési stílusunkon is érdemes változtatni. Koccanások, ütközések természetesen még így is történhetnek, ezekben az estekben pedig nagy segítséget jelenthet a megfelelő biztosítás ? mondta Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási igazgatója.

A gépjármű téli felkészítésében az egyik legfontosabb a téligumi-csere, azonban ezen kívül is érdemes még néhány apróságot elvégezni a hidegebb időjárás közeledtével. A fagyállót is tartalmazó szélvédőmosó folyadék alkalmazása, a hűtőfolyadék fagyáspontjának és szintjének ellenőrzése és az akkumulátor állapotának megvizsgálását mindenképpen javasolt elvégezni a hidegebb időjárás megérkezésekor.

Balesetek természetesen még a legjobban felkészített gépjárműveket is érhetik, akármilyen körültekintően és az útviszonyoknak megfelelően vezetünk is. A Generali Biztosító például csak ütközéses károkra több mint hárommilliárd forintot fizetett ki eddig 2012-ben, ami összesen a kötelező és a casco biztosításokat együtt tekintve 13 ezer esetet jelentett ez év első 10 hónapjában. A téli hónapok ráadásul a gyalogosokat érintő személysérüléses balesetek szempontjából is veszélyesebbek. A KSH adatai szerint ? több évre visszamenő tendencia alapján is ? például 2012-ben januárban 227 gyalogost érintő személysérüléses baleset volt, addig a nyári periódusban csak átlagosan 173.

Az ütközések esetében külön veszélyt jelent az autóban ülők sérülése, vagy az, ha a korai sötétedés miatt az autósok gyakrabban találkoznak az útra váratlanul kiugró vadállatokkal. Az idén ezért a Generali kifejezetten ezekre a kockázatokra is kialakított néhány ezer forintért elérhető kiegészítő biztosításokat, melyek a közúti balesetek szempontjából veszélyes téli időszakban is jelentős segítséget nyújthatnak az autósoknak. Az ?önvédelem? biztosítás például az ütközések esetén a károkozó számára is térítenek. A ?bennülők baleset-biztosítása? a károkozó gépjárműben utazók számára jelenthet megnyugtató megoldást, míg a ?vad- és háziállatkár? kiegészítő biztosítás pedig a gépjármű azon töréskáraira nyújt segítséget, melyek az állatokkal történő, a téli időszakban a rossz látási viszonyok miatt gyakori ütközésekből adódnak.

Szóljon hozzá!