ZETApress

hírportál

Infoparkba megy az EITI

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter döntése értelmében az Infopark E épülete nyerte meg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) budapesti székhelyének kiválasztására indított közbeszerzési eljárást. A sikeres eljárás eredményeként a Kormány 3520 négyzetméter irodaterületet biztosít az EITI működéséhez 20 éven keresztül.

Az EITI székhelyének elnyerése érdekében a Kormány 2008-ban kötelezettséget vállalt arra, hogy biztosítja az Intézet elhelyezését Budapesten, és 20 évig finanszírozza annak bérleti díját. Az Európai Tanács pozitív döntését követően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. meghívásos közbeszerzési eljárást folytatott le, hogy az Európai Bizottság által megkövetelt magas technikai előírásoknak megfelelően, illetve az előzetesen egyeztetett helyszínen ? a Lágymányosi hídnál fekvő Infopark környezetében ? lehessen az irodaterületet biztosítani az EITI számára.

A meghívott beruházók közül az Infopark E Építési Terület Ingatlanfejlesztési Kft. nyújtott be érvényes pályázatot, amelyet a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter által felkért öt tagú bizottság három tárgyalásos fordulóban bírált el. A tárgyalások után az ajánlattevő benyújtotta végleges ajánlatát, amely az eredeti ajánlathoz képest jelentős árcsökkenést tartalmazott.

A kiválasztott ajánlat az Infopark E épületének két felső emeletén található bruttó 2740 m2 területű A-kategóriás irodaterületet, 560 m2 kiszolgáló és raktár területet, továbbá 22 gépkocsi számára 220 m2 parkoló területet foglal magába. A terület bérleti díja havi nettó 12,96 euro/m2, az üzemeltetési díj pedig havi 8140 euro lesz. A székhely biztosításának teljes költsége évi 193 és félmillió forintot jelent 300 forint/euro árfolyamon. A bérelt terület, az ETI igényeinek megfelelően, idén december elsejétől áll majd az intézmény rendelkezésére.

Az EITI az Európai Unió újonnan létrehozott közösségi ügynöksége, amely önálló jogi személyiséggel rendelkezik. Az Intézet működésének célja, hogy segítse az oktatás, a kutatás és az innováció európai hálózatának kialakítását. Az egyetemek, kutatóintézetek, és innovatív vállalatok együttműködése ugyanis erősíti az európai versenyképességet, elősegíti a tudásalapú társadalom megteremtését, és az eredményes kutatás mellett vonzó munkahelyeket teremthet a legkiválóbb európai kutatók számára ? tudatta a Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatalának Kommunikációja.

Szóljon hozzá!