ZETApress

hírportál

Ingyenes REACH elő-regisztráció még öt napig

A REACH (Registration, Evaluation Authorisation and Restriction of Chemicals), azaz az Európai Unió vegyipari rendeletének hatálya alá tarozó vegyi anyagokat gyártó és importáló cégek december elsejéig még ingyenesen előregisztrálhatnak az Európai Vegyianyag-ügynökségnél. A regisztrációhoz szükséges adatlap és információk megtalálhatók és letölthetők az ÁNTSZ honlapjáról.

Jövő január elsejétől az Unión belül nem gyárható, illetve importálható vegyi-anyag REACH regisztráció nélkül. Minden olyan vállalkozásnak, amely évente egy tonnánál több, a rendelet hatálya alá tartozó vegyi anyagot gyárt vagy importál, annak regisztráltatnia kell a cégét és a vegyi-anyagot is. A REACH minden önmagában, készítményekben vagy árucikkekben jelen lévő anyag gyártására, forgalomba hozatalára és felhasználására vonatkozik.

A december elsejéig még díjmentesen elvégezhető élőregisztráció előnye, hogy ez érintett cégek csupán néhány adat megadásával regisztrálhatják az általuk kezelt anyagokat. Az elő-regisztráció lehetőséget ad a teljes regisztráció későbbi benyújtására és más regisztráltak adataihoz való hozzáférésre, így a vállalkozásoknak később sem kell bizonyos vizsgálatot elvégez(tet)niük, és ezzel időt és pénzt takaríthatnak meg cégük számára.

Az egész EU-ban szigorúan érvényes: azok a vállalkozások, amelyek elmulasztják a december elsejei határidőt, azok 2009. január elsejétől se nem gyárthatnak, se nem importálhatnak vegyi-anyagokat. A későbbi regisztrációra már csak térítés ellenében lesz lehetőségük, ahhoz minden vizsgálati anyagot önállóan kell beszerezniük, amely további anyagi-adminisztrációs teherrel jár. A regisztrációt az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) elektronikus úton fogadja.

A REACH rendelet szerinti kötelezettségekről az ÁNTSZ Országos Kémiai Biztonsági Intézetben működő REACH ? Nemzeti Tájékoztatási Szolgálatnál részletes tájékoztatás kérhető. A vegyi-anyagok regisztrációjának kötelezettségében a hozzávetőleg háromezer érintett magyarországi cégből eddig mindössze 267 élt az elő-regisztráció lehetőségével.

Magyar-szerb miniszteri találkozó Budapesten

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter ma hivatalában fogadta Slobodan Milosavljevic szerb kereskedelmi és szolgáltatási minisztert. A találkozó azért jött létre, hogy az újonnan megalakult szerb kormánnyal gazdasági téren is mielőbbi kapcsolatfelvételre sort kerítve a szomszédos országgal folytatott élénk és folyamatosan bővülő kölcsönös kereskedelmi és beruházási tevékenység zökkenőmentesen fenntartható legyen. A megbeszélésen a felek a gazdasági együttműködés újabb lehetőségeit keresték az aktuális világgazdasági helyzet diktálta feltételek között, kölcsönösen ismertették országaik válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedéseit.

A Szerbiába irányuló magyar export évről-évre folyamatosan növekszik, a két ország közötti árucsere-forgalom értéke az elmúlt öt évben ötszörösére nőtt, tavaly meghaladta az egymilliárd eurót. A magyar kivitel Szerbia irányába ez év első nyolc hónapjában 749,9 millió euró volt, ami az előző év azonos időszakához képest 40,2 százalékos bővülést jelent. A január-augusztusi 156,2 millió eurós behozatal mellett kereskedelmi többletünk ugyanezen időszakban az előző évi adatokhoz viszonyított 43,1 százalékos bővüléssel 593,7 millió euróra nőtt. A magyar kivitel meghatározó termékei a gépek és gépi berendezések, az importban a feldolgozott termékek súlya a legjelentősebb.

Szerbia Európán belül a 20-ik helyen szerepel Magyarország külkereskedelmi partnerei között. Magyarország Szerbia külkereskedelmi partnereinek rangsorában a szerb importban a 5-ik helyen, míg a szerb exportban a 9-ik helyen áll. A kétoldalú kereskedelemben meghatározó szerepe van a multinacionális cégeknek, de a magyar-szerb külkereskedelem közel harmadát továbbra is a 350-400 vegyes tulajdonban lévő kis- és középvállalkozás bonyolítja.

Magyarország az elmúlt évek során Közép-Kelet Európa legnagyobb tőkeexportőr országává vált, és ezen belül a Balkán a magyar tőkekivitel szempontjából kiemelkedő jelentőségű céliránnyá vált. Az elmúlt években a magyar cégek egyre nagyobb arányú befektetéseket valósítottak meg déli szomszédunknál, az összesen 325 millió dollárértékű állománnyal Magyarország a külföldi befektetők sorában a 14-ik helyet foglalja el. A két ország közötti szoros együttműködés jegyében a magyar-szerb gazdasági vegyes-bizottság decemberben, Belgrádban tartja soron következő ülését.

Szóljon hozzá!