ZETApress

hírportál

Újra kinyitott a városháza

A VIII. kerületi Corvin sétányról a Nyitott városháza ma délelőtt a XI. kerületbe, a kelenföldi Bika dombra költözött. Demszky Gábor itt beszélt a városrész jövőjéről, melyet a 4-es metró most zajló megépítése is nagyban befolyásol. Ha elkészül, jelentősen megjavul majd az összeköttetés a Duna túlpartján lévő területtel, benne a Belvárossal is.

A kérdések most nem irányultak a Combino villamosokra, pedig Székely Gábor, a BKV Zrt. felügyelő-bizottságának elnöke is megjelent. Úgy látszik, végre mindenki megértette, hogy a Siemens nagykörúti kudarca ellenére mégis megnyerhették a németek a metrótenderen az elektromos berendezések beszállítását és beszerelését is. A mostani fiaskót nem szabad összefüggésbe hozni a pályázattal, mondta el már tegnap is sokadszorra a főpolgármester, mert más egy Budapestre tervezett villamos prototípusát, és megint más egy régóta bejáratott metróüzemi elektromos berendezést elkészíteni.

A főpolgármester már az elmúlt héten is szívesen beszélt volna a józsefvárosi sikerről, a tömb-rehabilitáció eredményeiről a Combinok kudarca helyett. Lett is volna mivel dicsekednie. 2000. óta több mint ezer új lakás készült el, s jelenleg is több nagyberuházás folyik a VIII. kerületben. A kiemelt programok között szerepel a Corvin Sétány Program mellett a Magdolna-negyed szociális város-rehabilitációs mintaprojektje, az Orczy-kert rekultivációja és társasházak felújítása. Újbudán, Csepelen és a XXII. kerületben sem kell szégyenkeznie a megvalósult programokért.

Ezen a hétvégén is fogadóórát tartanak a fővárosi közművek a program helyszínén. A jövő pénteken és szombaton a csapat a kőbányai városközpontba költözik át. Itt is szó esik majd a panelprogramról, melyre uniós támogatást is igényelhetünk. Ezt csak a 2004. májusában belépett új tagországok tehetik, mert csak nálunk épültek szovjet típusú lakótelepek az átkosban. Vannak ugyan ilyenek az egykori NDK-ban is, de a kelet-németek problémáját az 1991-es újraegyesítéskor nyugat-német segítséggel házon belül meg lehetett oldani.

Az új lakótelepeket távfűtéssel tervezték, így most sokan kíváncsiak lettek a téli fűtésszámlára is. Olcsó kampányfogás lenne Demszky szerint az október elsejei választásokig jegelni a problémát, de ezzel a városháza vezetése hiteltelenné válna. Másik veszélye lenne az ideiglenes árbefagyasztásnak, hogy egy későbbi áremeléskor a szeptemberben kieső összeget is pótolni kellene. Mivel a távhő- és melegvíz-szolgáltatás árának hatvan százaléka a gázár függvénye, s ez utóbbit harminc százalékkal emelték, a TÁVHŐ is emelni kényszerül. A kormány ezt 18 százalékig tartja elfogadhatónak, de az előzetes számítások szerint a főpolgármester nyolc százalékot is elégnek tartana.

A ma reggeli Napkeltében Katona Kálmán főpolgármester-jelölt az ex-miniszterségéről mesélt. Az Orbán-kormány idején a kormányülések szünetében együtt ebédelt a kabinet, s az igazi döntések a fehér asztal mellett születtek. Hasonló módszert ajánlott Demszky Gábornak is. A polgármesterekkel kéne kéthetente együtt reggeliznie, hogy a fővárost és kerületeit érintő közös gondokat együtt beszélhessék meg.

Kérdésünkre a főpolgármester elmondta, hogy korábban ő is szervezett kerületi kollégáinak kakaó- és kuglóf partikat, de Tarlós Istvánnak, mostani kihívójának épp ez nem tetszett. Dolgozni kéne inkább az uzsonnázgatás helyett, mondta akkor az óbudai polgármester. A többszínű kerületvezetők érdekeit egyébként is nehéz összehangolni, de ettől függetlenül a polgármesterek fóruma már hónapok óta sikerrel működik. Az MDF jelöltje tehát nyitott kapukat döngetett.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Polgármesterek fóruma

Szóljon hozzá!