ZETApress

hírportál

Támogatás a hazai kisvállalkozásoknak

Gazdasági támogató csomagot léptet életbe a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a hazai mikro-, kis és közepes vállalkozások számára, hogy azok minél kevesebbet érzékeljenek a nemzetközi pénzügyi válság közvetett hatásaiból. Bajnai Gordon ma, kormányszóvivői tájékoztató keretében elmondta: Magyarország gazdasága stabil, de gyorsuló növekedését visszafoghatják a kedvezőtlenül alakuló nemzetközi körülmények.

Magyarország a kiigazító csomag eredményeinek köszönhetően ma csökkenő inflációval, a korábbinál jelentősen kisebb államháztartási hiánnyal és gyorsuló gazdasági növekedéssel mind gazdasági, mind pénzpiaci szempontból stabil szereplője a nemzetközi közösségnek.

Hazánkban nem várhatóak bankcsődök, de az Egyesült Államokból indult negatív folyamatok közvetett módon hatással lehetnek a hazai gazdasági kilátásokra. Negatív hatások elsősorban az exportpiacokon, a GDP növekedés mértékében, a vállalkozói hitelkereteknél, illetve a hitelek fedezeti elvárásaiban valószínűsíthetők. Ezek a közvetett hatások fokozottan érinthetik a hazai kis- és közepes vállalkozásokat.

A Kormány mérsékli a negatív hatásokat

Annak érdekében, hogy a hazai GDP felét adó és a magyarországi munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató mikro-, kis- és középvállalkozói szektor minél kevesebbet érezzen ezekből a folyamatokból, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium KKV-növekedési csomagot léptet életbe. A csomag aktívan él a 2007-2013 között rendelkezésre álló Európai Uniós források nyújtotta lehetőségekkel.

Az intézkedések elemei

A 2007-13 közötti Gazdaságfejlesztési Program technológiafejlesztési pályázataiban enyhül a belépési korlát, több, a romló piaci feltételekkel küzdő vállalkozás pályázhat. A 2009-ben megjelenő technológiakorszerűsítési pályázatokban a jelentkezéshez még elfogadott nettó árbevétel csökkenés mértéke a mai öt százalékról 10-25%-ra enyhül. A mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások számára ez a mérőszám a Közép-Magyarországi Régióban 10%-lesz, az ezen kívül található nem hátrányos helyzetű kistérségekben 15 százalék (nagyvállalatoknak 10 százalék), a hátrányos és leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 20 százalék, míg a 33 kiemelten leghátrányosabb helyzetű kistérségben 25% lesz a megengedett árbevétel-csökkenés.

Csökken a beruházási pályázatoknál az árbevétel növekedési elvárás egy százalékponttal. Az intézkedés visszamenőlegesen a 2007-es és 2008-as pályázatok esetében is érvényesek lesznek. A jelenlegi, a területek fejlettségétől függően ma elvárt 6-, 5-, 4-, 3 százalékos árbevételnövekedés helyett 5-, 4-, 3-, 2 százalék lesz az elvárt reálnövekedés mértéke. A jövő évi tényleges makro növekedési adatok ismeretében ezt újra felülvizsgálhatják.

Kedvezőbbé válnak a mikro-hitelek igénylésének feltételei

A jelenleg felvehető beruházási mikro-hitel összege hatmillió forintról tízmillióra emelkedik, miközben a futamidő öt évről tízre nő. A forgóeszközökre felvehető mikro-hitel esetében ma előírt hat hónapos kivárási idő egy hónapra csökken.

Elindul a hitelgarancia program. Uniós forrásokból hitelgaranciát kapnak a kis- és közepes vállalkozások a kereskedelmi bankokon keresztül. A hitelösszeg maximum százmillió forint lehet, amelynek akár 80 százalékáig kezességet, garanciát vállal a kormányzat uniós források segítségével.

Új refinanszírozási hitelhez jutnak a kereskedelmi bankok, hogy fenn tudják tartani, illetve növelni tudják a kis- és közepes méretű vállalkozások hitelezését. A Magyar Fejlesztési Bank a Vállalkozásfinanszírozási Zrt-vel együttműködésben refinanszírozási hitelkeretet nyit a kereskedelmi bankok felé ötvenmilliárd forintértékben. A kis- és közepes méretű vállalkozások ezen keresztül tíz-százmillió forintos kedvezményes hitelekhez juthatnak. A hitelkamatok elszállásának megakadályozására kamatplafont határoznak meg ezekre a hitelekre.

Jövő tavasszal már elérhető lesz a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások számára kidolgozott, szintén uniós forrásokból finanszírozott kockázati tőke program. Erre összesen 45 milliárd forint áll rendelkezésre. A befektetéseket tenderen kiválasztott, szerződött alapkezelők hajtják majd végre.

Szóljon hozzá!