ZETApress

hírportál

Miniszteri megbízottal az innovációért

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter Dvorszki Lászlót nevezte ki az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) budapesti székhelyének kialakításáért felelős miniszteri megbízottá. Az EITI Irányító Testülete első, alakuló ülését szeptember 15-én Budapesten tartja az MTA Épületében, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A Lisszaboni Stratégia egyértelmű célként jelölte meg, hogy Európa versenyképességének a tudáson és az innováción kell alapulnia. Ehhez elengedhetetlen a felsőoktatási intézmények, a kutatóműhelyek és a gazdasági szereplők szoros együttműködése. Ennek az együttműködésnek az elősegítésére hozta meg rendeletét az Európa Parlament és a Tanács március 11-én az EITI megalakulásáról. A döntéshozók az új intézménytől azt várják, hogy autonóm szervezetként országhatárokon és tudományterületeken átnyúló együttműködések megvalósulását segíti majd elő a gazdasági és a tudományos élet szereplői között.

Az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekért felelős miniszterei június 18-i döntése értelmében, az intézetnek (négy másik pályázót megelőzve) Budapest adhat otthont. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter az EITI felállításával kapcsolatos feladatok hatékonyabb koordinálása érdekében Dvrorszki László személyében miniszteri megbízottat nevezett ki.

Dvorszki László jelenleg a BMGE tudományos és nemzetközi igazgatójaként dolgozik; ezt megelőzően a Tel avivi Nagykövetségen, illetve az Oktatási Minisztériumban szerzett tapasztalatot a nemzetközi tudományos kapcsolatok kiépítésében. Ugyancsak Dvroszki László feladata lesz az EITI tizennyolc fős, az Európa Parlament által kinevezett irányító testületének első, szeptember 15-i ülésének előkészítése is. Az ülésen részt vesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Nicolas Sarkozy, az EU soros elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Az EITI budapesti székhelyének kialakításával kapcsolatos kormányzati feladatokról, és a megvalósítás pénzügyi kereteiről szóló előterjesztést a kormány várhatóan szeptemberben tárgyalja majd. A magyar kormány a székhelyért folytatott versenyben felajánlotta, hogy fedezi az EIT székhely bérleti díját húsz évig, valamint hogy fedezi húsz EITI alkalmazott munkabérének öt évre terjedő költségeit. Az intézet helyszíne a lágymányosi INFOPARK területén lesz, amely a régió egyik legnagyobb innovációs és tudományos központja.

Szóljon hozzá!