ZETApress

hírportál

Korrupció Magyarországon

A Transparency International Magyarország a Korrupciós kockázatok az üzleti életben címmel megjelenő helyzetelemző tanulmányt mutatta be délelőtti sajtótájékoztatóján, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Lövőház utcai Konferenciatermében. A kötet a tavaly decemberében megjelent Korrupciós kockázatok Magyarországon című nemzeti integritás tanulmány második része.

A kutatás a korrupciós mechanizmusok bemutatásán túl javaslatokat fogalmaz meg a korrupciós helyzetek kivédésére. A témában megszólalt Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és Jermyn Brooks, a Transparency International Üzleti programok igazgatója. Az eseményen részt vett Marschall Miklós, a Transparency International regionális igazgatója is.

Az előadók a média felelősségét is hangsúlyozták. Szerintük sokat tehetünk a jelenség, a korrupció visszaszorításáért. Mivel a lapok hirdetésekből élnek, s a tulajdonosokat és főszerkesztőket sokszor a pártszimpátiák vezérlik, hogyan lehet felhívni a figyelmet a kedvenc párt finanszírozási visszaéléseire, vagy a legnagyobb hirdető korrupciós ügyeire? ? kérdeztem az előadókat.

Egybehangzó véleményük szerint itt is a civil szervezetek hatékonyabb fellépésére lenne szükség. Az olvasónak el kell dönteni, mennyire hiteles az adott orgánum, s ha ezt megkérdőjelezi, a lap előbb-utóbb csődbe jut. Az újságíró szervezeteknek is egységesen kell fellépni a kérdésben, s az újságíróknak is össze kell fogni pártérdekektől mentesen a közélet megtisztításáért! Nehéz lesz, de hosszú távon megéri!

Szóljon hozzá!