ZETApress

hírportál

Új vezető az Őrségi Nemzeti Parknál

Mától újra önállóvá válik az Őrségi Nemzeti Park. Az új szervezet élére Márkus Ferencet, a WWF Magyarország eddigi igazgatóját választotta a környezetvédelmi miniszter. Az Őrségi Nemzeti Park önállóságát 2006-ban, a kormányzati struktúra karcsúsítására hivatkozva szüntették meg, azzal, hogy igazgatóságát összevonták a Fertő-Hanság Nemzeti Park vezetői testületével. A WWF és más természetvédelmi szervezetek nyomására azonban ezt a döntést felülvizsgálták. Így mától az Őrségi Nemzeti Parkot újra önálló igazgatóság irányítja.

Az új igazgatóság a nemzeti park alapfeladatán, a természetvédelmi tevékenységen túl a helyi társadalom segítésének, környezetbarát fejlesztéseknek is a hajtóerejét képezi, valamint kultúrtörténeti és néprajzi értékeket véd. Különösen fontos ez olyan természeti értékekben gazdag területek esetében, amelyek távol esnek a döntéshozó központoktól vagy a határvidéken vannak. A hármas határ mentén fekvő Őrségi Nemzeti Park, amely magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét és a Szentgyörgyvölgy környékét, éppen ilyen terület. A társadalmi kapcsolatok és a fejlesztési programok helyben működő, felelős vezetőt igényelnek.

Márkus Ferenc hat éve igazgatja a WWF Magyarország természetvédelmi szervezet életét, képviseli annak természetvédelmi álláspontját, kialakította a civil szervezet és az üzleti szféra közötti kapcsolatot. Tavasszal megpályázta, és elnyerte az Őrségi Nemzeti Park igazgatói posztját, hogy tapasztalatával és tudásával elősegítse a nemzeti park fejlődését. Igazgatói kinevezését Fodor Gábor, környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Környezet- és természetvédő Szervezetek Országos Találkozóján, Pécsett jelentette be március 28-án. A WWF Magyarország büszke arra, hogy igazgatója hozzájárulhat a nemzeti park további fejlesztéshez. Az igazgatói poszt betöltéséről a WWF Magyarország kuratóriuma dönt. Az átmeneti időszakban a megbízott igazgatói feladatokat Csáki Roland igazgatóhelyettes látja el.

Szóljon hozzá!