ZETApress

hírportál

Fejleszt az Alcoa Fehérváron

Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter az Alcoa székesfehérvári beruházásának avatóján beszélt a kormány befektetés-ösztönző és -támogató politikájáról, amelynek a tárcavezető szerint a cég története jó példája. A miniszter elmondta: az ország számára fontosak a külföldi befektetők, különösen azok, amelyek magas hozzáadott értékű termékeket állítanak elő, vagy szolgáltatást kínálnak. A kormány az anyagi támogatáson túl a befektetéseket ösztönző gazdasági környezet kialakításával segíti a beruházók magyarországi megtelepedését, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Az Alcoa 2005 novemberében hozott döntést magyarországi leányvállalata, az Alcoa-Köfém Kft. 17,5 milliárd forintos fejlesztéséről. A beruházások, amelyek megvalósításához a vállalat vissza nem térítendő állami támogatást is kapott, közel 200 új munkahelyet teremtettek és 2007 végére megvalósultak. A fejlesztés biztosítja a vállalat versenyképességének és termelésének bővítését, termékszerkezetének korszerűsítését magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek gyártásának elindításával. Mindez alátámasztja az Alcoa stratégiai, hosszú távú jelenlétét a magyar gazdaságban, hangsúlyozta az avatáson Dr. Forgó Béla, az Alcoa magyarországi vezetője, az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója.

A beruházások központi eleme a Hengermű gyáregység modernizálása. Az autóiparban használatos hőcserélők részét képező ultravékony – a Köfém által eddig nem gyártott – alumínium lemezek termelése vált lehetővé. Ugyancsak jelentős fejlesztés történt a Keréktermék gyáregységben, amely 1997-től gyárt alumínium keréktárcsákat nehézgépjárművek, kamionok, vontatók és buszok számára. A beruházás keretében az Alcoa által kifejlesztett és szabadalmaztatott Dura-Bright? felületkezelési eljárás bevezetésére került sor.

Ezt a technológiát – amely megvédi a kerekeket az oxidációtól, megőrzi azok fényességét és csillogását, valamint biztosítja könnyű és egyszerű tisztításukat – eddig az Alcoa csak az USA-ban és Mexikóban alkalmazta. A fejlesztések harmadik eleme az Alcoa Hajtómű Howmet üzletág egységének Köfémbe telepítése. Az új üzem szuperötvözetekből gyártott ipari gázturbinák és repülőgép hajtóművek részét képező precíziós öntvények megmunkálását és anyagvizsgálatát végzi.

Szóljon hozzá!