ZETApress

hírportál

Interneten karácsonyra

Kevesebb, mint harmincezer forint jut karácsonyi ajándékokra. Online karácsonyi felmérés az Árukeresőtől. Idén átlagosan 33 ezer 800 forintot tervezünk karácsonyi ajándékokra költeni, de közel kétharmad maximum 30 ezer forintot szán az ünnepekre ? derül ki az Árukereső.hu kétezer fős hazai online felméréséből.

A magyar internetezők 79 százaléka a világhálón tájékozódik, mielőtt megvenné a karácsonyfa alá valót. A nézelődés mellett már sokan választják az online bevásárlóközpontokat is: a válaszadók 65 százaléka tervezi, hogy az interneten is fog vásárolni meglepetést. Leginkább ruhát, gyerekjátékot és kozmetikumot szeretünk adni.

Harmincezer forint alatt költünk karácsonyi ajándékokra. A többség maximum 30 ezer forintot költ karácsonykor (61%), ugyanakkor van egy szűk réteg (16%), aki több mint ötvenezer forintot sem sajnál szerettei megörvendeztetésére ? derül ki a hazai adatokból. Nemenkénti lebontásban a férfiak átlagosan 5600-at, míg a nők 4200 forintot áldoznak egy-egy ember ajándékozására.

Szeretünk meglepetést okozni

A kutatásban résztvevők háromnegyede a karácsonyi akciók megjelenésekor, vagy az ünnepek előtt 1-2 héttel kezdi el az ajándékok beszerzését és összességében néhány nap alatt el is intézi a bevásárlást. A nők több ismerősüknek kedveskednek: a gyengébbik nemhez tartozók 8, míg a férfiak csupán 6 embernek terveznek ajándékot venni. A válaszadók közel fele szeret meglepetést okozni: 43 százalékuk nem kérdezi meg közvetlenül, mire vágyik a másik.

Az idei top karácsonyi termékek közül a ruházati cikkek vezetik a listát (64%), emellett majdnem minden második válaszadó gyerekjátékot (53%), kozmetikumot (49%), könyvet (47%) és műszaki cikkeket (45%) is tervez vásárolni. A férfiak és nők abban is különböznek, hogy milyen ajándékkal kívánják meglepni szeretteiket: előbbiek között a műszaki cikkek legnépszerűbbek (66%), míg a hölgyeknél a ruha az egyértelmű sláger (68%).

Az online nézelődés mellett terjed a vásárlás is

Az adatok szerint az online teret már nemcsak előzetes tájékozódásra használjuk, – a megkérdezettek 79 százaléka elsősorban a weben nézelődik – hanem konkrét vásárlásra is. A felmérésben résztvevők majdnem kétharmada (65%) gondolja úgy, hogy az interneten keresztül is beszerez néhány meglepetést a fa alá.

Aki karácsonyi ajándékért kattint az e-térben, az főleg az ünnepi időszakban megszokott zsúfoltságot és sorban állást akarja elkerülni. A tömeg és a sok várakozás elkerülése mellett második legfontosabb érvként az olcsóbb vásárlási lehetőséget, harmadikként pedig a nagyobb termékválasztékot említik a magyar válaszadók.

A magyarok jobban szeretnek adni

Az Árukereső három országban futó, összesen ötezer fős online felméréséből kiderül, hogy a magyar válaszadók több embernek, de kisebb értékben terveznek ajándékot adni, mint a bolgár és román megkérdezettek. A három országban közös, hogy 60 százalék fölötti azok aránya, akik interneten is terveznek ajándékot beszerezni. Szintén hasonlóság, hogy egyik náció sem szereti a tömeget és a sorban állást ? ezt az okot jelölték meg a legtöbben az internetes vásárlás előnyeként.

A magyarok a legtudatosabb vásárlók: egyharmaduk heteken keresztül, vagy akár egész évben kutatja a megfelelő ajándékot, ez az arány a románoknál 11, a bolgároknál 17 százalék. Bár többet nézelődünk, de kevesebbet kérdezünk: a magyar válaszadók 43 százaléka ösztöneire hagyatkozik az ajándék kiválasztásánál, míg a románok 70, a bolgárok 89 százaléka méri fel előre a kívánságokat.

Az Árukereső

A lap Magyarország piacvezető ár-összehasonlító oldala. Az oldal célja, hogy gyorsan, biztonságosan kapcsolja össze a vevőket az online boltokkal. Az Árukereső segít megtalálni a keresett terméket a legjobb ár-érték arányban, a web-boltoknak pedig növeli az internetes látogatottsági és értékesítési forgalmát. Az Árukereső.hu Kft. Romániában, Bulgáriában, Törökországban és Portugáliában is működtet partner oldalakat. A látogatók száma az öt országban havi szinten eléri a négymillió főt.

Szóljon hozzá!