ZETApress

hírportál

Megszűnhet a havibérlet

Januártól megint árat emel a BKV Zrt. Az összeget még nem ismerjük, de terveik között a havibérletek megszűntetése is szerepel. Helyette csak harmincnaposat vásárolhatunk, mellyel az utazás bármely napon megkezdhető. Az intézkedéssel a hónap eleji sorállásokat szeretnék megszűntetni az illetékesek.

Az újítással a vállalat hatévente egy hónapot nyer rajtunk. Az eddigi tizenkét havibérlet áráért ezután csak 12-szer harminc, azaz 360 napot utazhatunk, egy év viszont 365-ből ? a jövő évi szökőév 366-ból ? áll. Az évi 12 harmincnapos bérlet tehát nem fedi le az egész évet. A VEKE szóvivője, a BKV Felügyelő bizottságának tagja éppen ezért tiltakozik.

Jómagam évek óta nem használom a havibérletet. Korábban hatszor-harmincnaposat vettem ? mely 180 nap helyett kétszázig volt érvényes ?, de ezt már megszűntették. Decemberi kezdőnappal a következő félévben még az áremelés előtti díjért utazhattam. Újabban háromszor-harmincnaposat vásárolok. Ez kilencven helyett száz napig érvényes, így három ilyennel 270 nap helyett háromszázat utazhatom. Tízhavonta megspórolom vele az egyhavi bérlet árát. Ha évvége előtti kezdőnappal indítom, az áremelést itt is megspórolhatom. A tervezett harmincnaposat is a régi áron vehetjük meg decemberben ezután is.

A VEKE-szóvivő tiltakozása egyébként is felettébb érdekes. Olyan ez, mintha nem azonos mércével mérnénk. Ha az utas az egyikfajta bérlettípussal nyerhet a közlekedési vállalattal szemben, miért ne tehetné meg ugyanezt a szolgáltató is velünk szemben? Az arányok sem azonosak, hiszen az utas tízhavonta nyert egy hónapot, míg a vállalatnak ugyanennyire csak hatévente lesz lehetősége. A Felügyelő bizottság tagjának talán a vállalat érdekeit sem ártana szem előtt tartani!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Biztonsági őrök a buszokon?

Szóljon hozzá!