ZETApress

hírportál

Arena Plaza lett a legnagyobb

Tegnap délután 1 órakor kéthetes és három órás késéssel nyitotta meg kapuit Budapest legújabb bevásárló- és szórakoztatóközpontja, az Arena Plaza, mely jelenleg a legnagyobb ilyen Magyarországon. A csaknem 180 ezer négyzetméteres területből 66 ezer négyzetméteren több mint kétszáz üzlethelyiséget adtak bérbe.

Fél 3-kor gyülekeztünk az Olof Palme sétányon, a Műcsarnok melletti Műjégpályánál. Az állófogadás után autóbusszal indultunk a lovasmenet után. Huszárokkal, határőrzenekarral együtt haladtunk a Hősök tere, Dózsa György út, Ajtósi Dürer sor, Stafánia út és Ifjúság Útja vonalán a Kerepesi útra, az Aréna Plazához. Kérdéseinket az úton tehettük fel a beruházó Plaza Centers jelenlévő képviselőinek, valamint a Plaza kulcsbérlőinek.

Az Arena Plaza helyszínén 5 órától meglepetés műsorral kápráztattak el a VIP-sátorban. Előtte természetesen beszédet mondott Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere, Egyed Géza, a GKM szakállamtitkára, valamint Motti Zisser és Ran Shtarkman a vendéglátóktól. A diszvendég: Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere páncélozott limuzinban érkezett. Miatta csúszott félórát a program, és késett a menet indulása a Városligetből.

Az Arena Plaza várhatóan nem csupán méretei miatt lesz az egyik legkedveltebb bevásárlóközpont Magyarországon. A tízezer négyzetméter alapterületű Tesco hipermarket és a 22 termes multiplex mozi, ahol Magyarország első háromdimenziós IMAX mozija is megtalálható, igazi különlegesség lesz. A több száz nagyobb méretű üzletben a jól ismert márkanevek mellett számos olyan világmárkával is találkozhatnak majd a vásárlók, amelyek először mutatkoznak be nálunk.

A legnagyobb világmárkák mellett, többek között a hatalmas német áruház, a Peek&Cloppenburg megaboltja, a H&M, a C&A, az Electro World és az Inditex csoport (Zara, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, Oysho) kiváló minőségű termékeit vásárolhatják meg. A legújabb trendek szerelmesein kívül a sportrajongókra is gondolt a bevásárlóközpont. Olyan világmárkák üzletei várják a vásárlókat, mint az Adidas, a Columbia, a Dockyard, Hervis, Nike, Nike Women, Puma és az O?Neil márkák.

A főváros legújabb bevásárlóközpontja formáját illetően is egyedülálló. Az ellipszis alaknak köszönhetően egyszerűbb a közlekedés épületen belül, könnyebben megtalálhatóak és megközelíthetőek az üzletek. Emellett, a közel háromezer férőhelyes parkoló is a lehető legkényelmesebbé teszi a bevásárlóközponthoz való eljutást. Az Arena Plaza, a Keleti Pályaudvar mellett helyezkedik el.

A építési területet 2005. novemberében az izreali-holland érdekeltségű Plaza Centers N.V. vette meg a francia Bouygues-csoporttól. Az alapkőletétel tavaly március 7-én volt, a húsz hónapig tartó építkezés során az építők rendkívüli óvatossággal próbálták megőrizni a terület építészettörténeti szempontból fontos jellegzetességeit. Ebbe beletartozott az egykori Ügető műemlék jellege és a Plaza melletti Kerepesi út felújítása is.

Információ a Plazákról

A Plaza Centers 1996. óta van jelen a Kelet-, és Közép európai régióban (?CEE ? Central and Eastern Europe?) és elsőként hozott létre nyugati-stílusú bevásárlóközpontokat Magyarországon. A csoport a kelet- és közép-európai régióban rekord sikerrel építette ki és fejlesztette bevásárló- és szórakoztatóközpont hálózatát. Fejlesztéseik sikerét jelzi, hogy az üzletközpontok iránt rendkívül nagy az érdeklődés a bérlők és felvásárlók részéről egyaránt. A Plaza Centers a közelmúltban a kelet- és közép-európai régió területén kívül Indiában keresett új piaci lehetőségeket és elképzelhető, hogy Ázsiában is lesznek érdekeltségeik.

A befektetői csoport eddig 26 bevásárló és szórakoztatóközpontot és egy irodaházat épített, amelyek kiadásra illetve eladásra kerültek. Ezek közül 21 központot a francia Klepierre vásárolt fel, amely a második legnagyobb bevásárlóközpont üzemeltető és tulajdonos Európában. Tíz országban összesen 230 bevásárlóközpont van a tulajdonában. További négy bevásárló és szórakoztató központ került eladásra a Dawnay Day Csoportnak, Nagy-Britannia egyik vezető intézményi ingatlan befektetőjének, amelynek összesített bruttó nyeresége meghaladta a négymilliárd dollárt. A budapesti Arena Plaza augusztus 7-én rekordáron, 390 millió euróért került az Active Asset Investment Management-nek (Aaim) tulajdonába, amely Nagy-Britannia leggyorsabban fejlődő kereskedelmi ingatlan befektető csoportja.

Csak Magyarországon a Plaza Centers rekordja lenyűgöző. A Plaza Centers Magyarországon 1996-ban elsőként a Duna Plazát nyitotta meg, amelyet azóta további 16 projekt követett: Csepel Plaza (1997), Debrecen Plaza (1998), Győr Plaza (1998), Alba Plaza (1999), Pécs Plaza (1999), Sopron Plaza (1999), Kanizsa Plaza (2000), Kaposvár Plaza (2000), Miskolc Plaza (2000), Nyír Plaza (2000), Szeged Plaza (2000), Szolnok Plaza (2001), Savaria Plaza (2002), Zala Plaza (2002), Balaton Plaza (2002), Balaton Plaza (2004), Arena Plaza (2007), összesen több mint 561 ezer négyzetméternyi területet épített be.

A Plaza Centers N.V részvényeit a londoni tőzsdén vezették be tavaly, november elsején. A vállalat közel 166 millió font bruttó hasznot hozott és részvényei a Plaza árfolyam távjelző néven szerepel a tőzsdén. Ezt október 19-én a varsói tőzsdén PLZ részvényként jegyezte be a Plaza Centers. További információk honlapjukon olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Biztonság a Tescóban

Szóljon hozzá!