ZETApress

hírportál

Nem akarják Juhászt

A Transparency International szerint a Versenyhivatalnak nem lehet bennfentes ügylet miatt megbírságolt vezetője. Ma a TI magyarországi tagozata nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz és a miniszterelnökhöz a Gazdasági Versenyhivatal elnökének jelölésével kapcsolatban.

A TIM arra kérte a miniszterelnököt, hogy fontolja meg Juhász Miklós jelölését, akit bennfentes ügylet miatt marasztalt el korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. ? Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak kinevezéséhez; munkájához ezúton is sok sikert kívánok! ? gratulált Schmitt Pálnak Alexa Noémi ügyvezető.

A Transparency International Magyarország nagyra értékeli, hogy a kormány fontosnak tartja a korrupció elleni fellépést, és bízunk abban, hogy Elnök úr segíteni tudja az ilyen jellegű törekvéseket.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Transparency International Magyarország nagyra értékeli, hogy az Ön által vezetett kormány fontosnak tartja a korrupció elleni fellépést ? írta Orbán Viktornak az ügyvezető igazgató.

A kormányzati intézkedések sikere nagymértékben függ az azokat végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal elnöki posztjára jelölt személyt, illetve azt a céget, amelynek Felügyelő Bizottsága elnökeként a cég jogszerű működésének ellenőrzéséért a jelölt felelt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete olyan ügylet miatt marasztalta el, amelynek során bennfentes információval élt vissza (PSZÁF 81_306/1999. és 81_302/1999.számú határozat).

A mérlegforduló és a beszámoló elfogadása közti időszakban részvények vásárlása a Felügyelő Biztosság elnöke részéről, valamint a tranzakció eltitkolása bennfentes információval való visszaélésnek minősül, ami törvénysértő, hiszen a részvényesek, így a köz érdekét is sérti. Álláspontunk szerint az ilyen típusú tranzakcióban részt vevő vezető szakember hitelessége a tisztességes piaci verseny kikényszerítéséért felelős Gazdasági Versenyhivatal élén megkérdőjelezhető.

A korrupció elleni fellépés hatékonysága és hitelessége szempontjából elengedhetetlen, hogy a felelős pozícióra kinevező és jelölt személyek saját magukkal szemben magas etikai mércét állítsanak.

A TIM javasolja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal elnökének kinevezésekor a fenti tényekre legyen szíves figyelemmel lenni. Szervezetünk kész a rendelkezésére álló eszközökkel a korrupcióellenes intézkedésekhez szükséges támogatást megadni. Tájékoztatom arról, hogy levelünk a honlapunkon a nyilvánosság számára is elérhető. Üdvözlettel: Alexa Noémi ügyvezető igazgató ? fejeződik be mindkét levél.

Szóljon hozzá!