ZETApress

hírportál

Segít a MÁV

A MÁV komoly erőfeszítéseket tesz a vasúti személyszállítás fenntartása érdekében. A MÁV Zrt. szakemberei több hete küzdenek az árvíz és belvíz okozta károkkal ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A vasutasok az ország több pontján 24 órás, folyamatos felügyelet mellett biztosítják a zavartalan vasúti közlekedést, valamint a katasztrófavédelmi szervekkel szorosan együttműködve enyhítik a rendkívüli időjárás okozta rombolást.

A MÁV az ország több pontján fokozott felügyeletet biztosít és rendkívüli intézkedéseket tesz a vasúti közlekedés fenntartása érdekében. A MÁV-START Zrt. közel 25 vonatpótló busszal biztosítja a személyszállítást az árvíz sújtotta területeken, hiszen a közlekedésre kijelölt több mint hatvanezer vonatból az elmúlt hetekben több száz járat elindítására nem volt lehetőség.

Több vasúti vonalon a Borsod Volán és a személyszállító vasúttársaság megállapodása alapján a mentjegyeket és a bérleteket kölcsönösen elfogadják. Az árvízhelyzet által leginkább érintett szakaszokon (például a Budapest ? Győr ? Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr ? Sopron, valamint a Győr ? Szombathely vonalakon; a Budapest ? Miskolc – Sátoraljaújhely, a Budapest ? Miskolc ? Hidasnémeti, a Nyíregyháza ? Debrecen ? Budapest vonalakon) közlekedő feláras vonatokat az utazóközönség hely- és pótjegy nélkül vehette és veheti igénybe.

Különkocsik rendőröknek és katonáknak

A MÁV-START Zrt. folyamatos és szoros együttműködést alakított ki a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel. Az elmúlt időszakban négy alkalommal közlekedtetett a MÁV-START Zrt. a Budapest ? Miskolc és a Miskolc ? Budapest viszonylatban 13, illetve 16 kocsis szerelvényt, amelyekkel a katasztrófavédelemben dolgozó rendőröket és katonákat szállította a védekezés helyszínére.

A fentiek mellett 2010. június 4-én a MÁV-Start Zrt. készenlétbe helyezett egy vasúti szerelvényt Miskolc-Tiszai pályaudvaron a kitelepítések lebonyolítására is. A MÁV speciális feladatok ellátásában is segítséget nyújt a védekezés során, Borsodban nagy mennyiségű betonaljat és zúzott követ szállított vasúti teherkocsikkal a gátak megerősítéséhez.

A leginkább veszélyeztetett területek

Vasúti szempontból fokozott készenlét van érvényben jelenleg is Miskolc, Szolnok és Pécs térségében. Az árvízzel sújtott területeken fokozott és folyamatos felügyeletet látnak el, a nagyobb hidaknál pedig non-stop készenlétet tartanak a pályavasút munkatársai. Ebben a rendkívüli helyzetben az érintett térségekben naponta két alkalommal tartottak és tartanak felügyeleti bejárást a pályafenntartási szolgálat munkatársai, hogy felmérjék, és lehetőség szerint javítsák a pályán keletkezett hibákat.

A miskolci területhez tartozó vasútvonalakon a májusi és júniusi esőzések következtében megáradt patakok, folyók óriási károkat okoztak. A MÁV a feladatok ellátása érdekében jelentős tárgyi- és humánerőforrás átcsoportosításokat hajt végre. Ennek ellenére az áradások következtében több vasúti pályaszakaszt is le kellett zárni, mert az ár elmosta a töltéseket és az ágyazatot kiseperte a sínek alól. A minél hatékonyabb mentési munka érdekében a MÁV Zrt. az üzleti partnereivel is együttműködik, így például a RailCargo Hungária a hidak és átereszek leterhelésére teherkocsikat biztosított a MÁV részére. Június 7-én és 8-án nagy segítséget jelentett 3 darab pőre kocsi és egy személykocsi biztosítása a teljes kiszolgáló személyzettel együtt, amelyek homokzsákokat szállítottak Ongáról Felsőzsolcára és Hernádnémetibe. A térségben jelenleg gondot okoz a biztosítóberendezések meghibásodása is, amelyek szintén víz alá kerültek. A MÁV szakemberei ezért a vasúti átjárók biztonsága érdekében fokozatosan javítják az árvíz okozta sorompóhibákat.

A pécsi térségben a vasúti közlekedésben a legnagyobb probléma a Dombóvár ? Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád állomások közötti szakaszon van. Itt a víz annyira alámosta a pályaszakaszt, hogy a vasúti forgalom jelenleg is szünetel, és az utasokat a MÁV-START Zrt. vonatpótló buszokkal szállítja. A pécsi területen az ár- és belvízhelyzet miatt szinte valamennyi vonalon sebességkorlátozások vannak érvényben.

A MÁV Zrt. a kárelhárítás mellett kiemelten óvja a Gemenci Tájvédelmi Terület élővilágát is. Ennek érdekében a Bátaszék ? Baja ? Kiskunhalas vasútvonalon Baja és Pörböly között a Duna áradása miatt 40 km/óra sebességkorlátozást vezetett be, hogy a vasúttársaság ezzel is segítse a tájvédelmi körzet vadállományának védelmét.

A fenti vasúti károk mellett több mint 100 vasutas kollégának rongálta meg a víz a lakóingatlanát, közülük öt családnak a háza teljesen megsemmisült. A károsultaknak a MÁV segélyalapból nyújt segítséget, illetve lehetőség szerint szolgálati lakást biztosít részükre. Ezen túlmenően a munkavállalók belső adománygyűjtést is szerveznek a megsegítésükre.

Szóljon hozzá!