ZETApress

hírportál

Érvényben maradtak a gazdákkal kötött szerződések

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság (MFB) vezetése megvizsgálta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) múlt pénteken tartott sajtótájékoztatóján a gazdahitelekkel kapcsolatban elhangzott, és széles médianyilvánosságot kapott állításokat. Erről Erős János vezérigazgató hétfőn tájékoztatta Budai Gyulát, a Magosz szövetségi igazgatóját.

A családi gazdálkodók részére nyújtott hitel kidolgozására egy hatályos kormányrendelet előírásai alapján került sor. A hitelt beruházási célra (15 évre), tartós forgóeszköz finanszírozására (nyolc évre) és földvásárlásra (húsz évre) lehetett igényelni, ötéves fix kamatozással. 2002. és 2004. között 4500 ügyféllel 8500 kölcsönszerződés került megkötésre kilencvenmilliárd forint összegben, amiből a visszafizetések miatt jelenleg hatvannyolcmilliárd-négyszázmillió forint a hitelállomány.

Az ügynöki feladatokat péntektől ellátó takarékszövetkezetek és ezek munkáját összefogó (gesztorügynök) Hungaroholding Partners kizárólag ügyfélkapcsolati szolgáltatást végeznek. Minden döntés a gazdahitelek ügyében változatlanul az MFB-t illeti meg. A fenti kormányrendelet öt évre rögzíti a hitel kamatát és az állami garanciát. A gazdahitelek 7,01%-os fix kamatának emelését nem tervezi az MFB. Az állami kezességvállalás pedig nem érinti a gazdákat, az kizárólag az MFB számára jelentett visszafizetési biztosítékot. Ötéves időtartamra szól és a hitelösszeg hatvan százalékára terjed ki.

Csak a szolgáltató ügyintéző szervezet változott az MFB gazdahiteleinél

Az MFB Rt. 2002-ben a Konzumbankkal kötött ügynöki szerződést a gazdahitelek ügyintézésére. Miután a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) megvásárolta és magába olvasztotta a Konzumbankot, jogutódként folytatta ezt az ügynöki szolgáltatást. A későbbiek során ? élve a szerződés adta jogával ? az MKB felbontotta az ügynöki szerződést. Az MFB ezt követően az országos hálózattal és a gazdákkal való együttműködésben széles körű tapasztalatokkal rendelkező takarékszövetkezetekkel írt alá szerződést az ügynöki tevékenység ellátására. A Hungaroholding Partners cég megbízása a takarékszövetkezetek hitelügynöki tevékenységének összefogására (gesztorálására) szól, csak összekötő szerepe van.

Valamennyi közreműködő szereplő az MFB-vel kötött szerződés alapján végez szolgáltatást és a hitelszerződésekkel kapcsolatos döntéseket továbbra is kizárólag az MFB hozza meg. A Bank az átmeneti problémákra minden esetben az ügyfelekkel közösen keresi a megoldást. Amennyiben véglegesen megállapítható, hogy a fizetésképtelenség tartósnak bizonyul, úgy az MFB Bankcsoport tagja, a Magyar Követeléskezelő Zrt. ? mint minden hitelnél ? a törvényeknek és a megkötött szerződéseknek megfelelően jár el. Így sem a Hungaroholding Partnersnek, sem a takarékszövetkezeteknek a felmondott hitelek kezelésében nincs szerepe. Az ügyfelek 95%-a kisebb-nagyobb késedelemmel teljesíti követelését, több mint 15%-a már visszafizette hitelét.

2002-ben, még az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőzően nyújtott gazdahitelek öt évre szóló, 7,01%-os fix kamatának emelését a Bank nem tervezi. Amint a Sikeres Magyarországért Agrárfejlesztési Hitelprogram kedvezményes feltételeiből is látható, az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank elsődleges célja és érdeke, hogy hiteleivel a vállalkozások fejlesztését szolgálja. Az Agrár Feldolgozóipari és az Agrár Beruházási Hitel kamatösszege 3 havi EURIBOR + legfeljebb 4%/év, a Fiatal Agrárvállalkozók Hitele esetén ez 3 havi EURIBOR + legfeljebb 3,75%. Az MFB jelenlegi kedvezményes hitelkonstrukciójának kamata alig haladja meg a gazdahitelek 2002-ben rögzített kamatszintjét.

A gazdahitelekhez kapcsolódó állami kezességvállalás a hitelt nyújtó Magyar Fejlesztési Bank számára jelent biztosítékot. A családi gazdálkodói ügyfélkör hiteleihez beruházási- és forgóeszköz hitel esetében az állami kezességvállalás legfeljebb ötévi időtartamra szól és ez a hitelösszeg 60%-ra terjed ki. Az ötéves időszakot követően az állami kezesség további fennmaradása, vagy megszűnése az ügyfeleket semmilyen módon nem érinti.

Az MFB változatlanul azt kéri az ügyben érintett gazdáktól, hogy közvetlenül keressék fel a területileg kijelölt takarékszövetkezetet, mert az lesz a továbbiakban a hitelük közvetlen ügyintézője. Azok, akiknek távolság miatt nem megfelelő a területi elosztás, azokat a Bank átirányítja a legközelebbi szerződött takarékszövetkezethez.

Szóljon hozzá!