ZETApress

hírportál

Tudatos munkavállalók

Egyre tudatosabbak a magyar munkavállalók: háromnegyedük fontosnak tartja a munka és a magánélet összeegyeztethetőségét – derült ki a Családbarát Magyarország Központ munkaerőpiaci kutatásából. Fotóink Szaffner Gyula, Család.hu felvételei.

Az országos reprezentatív felmérés célja elsősorban a magyarországi atipikus foglalkoztatási helyzet feltárása volt, különösképpen az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos kérdésekre kereste a választ, valamint egyidejűleg vizsgálta a munkáltatói és a munkavállalói oldalt. A kutatás alapján a részmunkaidős foglalkoztatás a leginkább elterjedt, azonban az egyre tágabb körben elérhető munkáltatói intézkedések között találjuk a rugalmas munkaidőt és a Covid-időszakban ismertebbé vált home office munkavégzést is.

Beneda Attila, a KIM családügyekért felelős helyettes államtitkára 10 órakor nyitotta meg a Tüzér utcai sajtóbemutatót. – A kormány családpolitikájának, valamint az ehhez kapcsolódó kezdeményezéseknek köszönhetően Magyarországon folyamatosan emelkedik a családbarát munkahelyek száma, ami azt mutatja, hogy a munkáltatók és a foglalkoztatottak részéről is fokozatosan nő az igény a családbarát megoldásokra – mondta el beszédében.

Szuromi-Kovács Ágnes vette át a szót: Az egyensúly megteremtése a munka és a magánélet között nemcsak az egyéni boldogságot és egészséget szolgálja, hanem a munkahelyi teljesítményt és a társadalmi kapcsolatokat is erősíti. Mindannyiunknak fontos figyelmet szentelni erre az egyensúlyra! – mondta el a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.

Héra Gábor szociológus és Mészáros Zoltán kutatásvezető mutatták be a kutatást. Beszámoltak arról, hogy a felmérés igyekezett feltárni a home office és az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazhatóságának lehetőségét. Az adatfelvétel országosan, reprezentatív módon a munkaadói szervezetek és a munkavállalók tapasztalatait gyűjtötte össze, valamint 50 esetben interjú is készült az érintettekkel. Arra is kitértek, hogy a munkavállalók csaknem 3/4-e fontosnak tartja, hogy munkahelye tegyen erőfeszítéseket a munka és a magánélet összeegyeztethetőségének elősegítéséért.

Annus Gábor az esemény végén arról beszélt, hogy egyre szélesebb az az eszközrendszer, amellyel a munkaadók kedvezni tudnak az alkalmazottaknak. – A munkáltatókat és a munkavállalókat egyebek mellett a Családbarát Magyarország Központ Védjegy programja, képzései és workshopjai is segítik és támogatják abban, hogy még tudatosabban használják nemcsak a családbarát intézkedéseket, hanem a jogszabályok által nyújtott, munka és magánélet összehangolását támogató lehetőségeket – mondta el a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatója.

A sajtóbemutatón megkaptuk Szuromi-Kovács Ágnes és Vágó Piros 140 oldalas új interjúkötetét, melyben kilenc sikeres nő, anya, nagymama – Nagy-Kálózy Eszter, Czakó Borbála, Beke Zsuzsa, Búza Éva, Virág Judit, Aczél Petra, Heiszler Gabriella, Fekete Andrea és Csuja Fanni – vall a munka és a magánélet közötti egyensúlyról. A kétkarú munkaerőpiaci kutatásról további információt idekattintva, míg a Családbarát Hely tanúsító védjegyről emide kattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!