ZETApress

hírportál

Közbeszerzés és versenyjog

Bemutatkozott a GVH új szakkönyvsorozatának nyitókötete. Radikális kifehéredés figyelhető meg a közbeszerzési eljárások tisztasága és a korrupció elleni fellépés területén – hangzott el a Gazdasági Versenyhivatal budapesti szakmai konferenciáján.

A GVH az eseményen mutatta be új szakkönyvsorozatának első kötetét, amely a közbeszerzés és a versenyjog viszonyrendszerét járja körül. A rendezvényen előadást tartott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke és dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke is – tudatták sajtósaik.

A Gazdasági Versenyhivatal a mai szakmai konferencián mutatta be új Versenytükör könyvek című szakkönyv-sorozatának első kötetét Közbeszerzés és versenyjog címmel. A rendezvényt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadása nyitotta, ezt követően Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke és dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke mutatták be a piaci verseny, illetve a közbeszerzések tisztasága terén elért eredményeket az elmúlt időszakból.

Navracsics Tibor nyitóelőadásában hangsúlyozta: Az összes Brüsszelnek tett vállalásunkat határidőre teljesítettük és teljesítjük is a jövőben. Az a törekvésünk, hogy az Európai Unió minden szempontból legtisztább államai közé emelkedjünk közbeszerzési eljárások tekintetében is – húzta alá a területfejlesztési miniszter.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke előadásában a különböző hatóságok közötti együttműködés fontosságát emelte ki. Összegezve a GVH eredményeit elmondta: Az elmúlt két évben körülbelül kétmilliárd forint értékben szabtunk ki bírságot a közbeszerzési kartellezőkre. Azon dolgozunk, hogy a jövőben is folytatódjon a hatékony kartellfeltárásunk. Fontos az is, hogy a jogsértő vállalkozásoknak ne hagyjunk kiskaput, mert csak ezáltal biztosítható a tisztességes gazdasági verseny. A GVH védi a fogyasztókat és segíti a jogkövetésre törekvő vállalkozásokat – hangsúlyozta előadásában a GVH elnöke.

Közös érdekünk, hogy megfelelő garanciák védjék a verseny tisztaságát, a közpénzek ésszerű és hatékony elköltését, azok átláthatóan és ellenőrizhetően kerüljenek felhasználásra. Ezért vagyunk elkötelezettek a prevenció és az ellenőrzés mellett – jelentette ki előadásában dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke hozzátéve: abban bíznak, hogy a következetes és szigorú jogalkalmazással, a tudásmegosztással, útmutatók, segédanyagok közzétételével mind az ajánlatkérőket, mind az ajánlattevőket a jogkövető magatartásra ösztönzik.

A konferencia második felében közbeszerzési és versenyjogi szakemberek járták körül a két jogterület közötti összefüggéseket, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos versenyjogi jogalkalmazás lényegesebb kérdéseit. A Közbeszerzés és versenyjog tanulmánykötet – amely Tóth András GVH-elnökhelyettes, a Versenytanács elnöke szerkesztésében jelent meg – idekattintva elektronikusan érhető el a Gazdasági Versenyhivatal honlapján.

Szóljon hozzá!