ZETApress

hírportál

Családbarát fogyasztóvédelem

Állami és társadalmi szervezetek fognak össze a családbarát fogyasztóvédelemért – tudtuk meg kora délután a GVH Alkotmány utcai Konferenciatermében.

A kezdeményező Gazdasági Versenyhivatal mellett 12 állami és társadalmi szervezet ült össze a Családbarát Munkacsoport alakuló ülésén. A szakmaközi fórum együttes erővel fog dolgozni a magyar családok fogyasztói kiszolgáltatottságának csökkentésén.

Megtartotta első ülését a Családbarát Munkacsoport, amelynek felállítását Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke kezdeményezte az IM által felállított Fogyasztóvédelemért Kerekasztal tagjaként. Az alakuló eseményen a GVH mellett 12 további szervezet – a Miniszterelnökség, az Igazságügyi Minisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alapjogokért Központ, a Védett Társadalom Alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Kopp Mária Intézet és a Budapest-Pasaréti Páduai Szent Antal plébánia – képviselői vettek részt. A munkacsoport célja, hogy a különféle, fogyasztó- és családvédelmi érintettségű szervezetek tapasztalatait egyesíthesse és becsatornázhassa a Fogyasztóvédelmi Kerekasztal munkájába.

Az alakuló ülés máris rátért az érdemi munkára: a Gazdasági Versenyhivatal javaslatot vetett fel a családi kapcsolatok nevesítéséről a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmáról szóló jogszabályban.

A családoknak kiemelt szerepük van Hazánkban. A családokat célszerű azáltal is elismerni, hogy a fogyasztók önállóan azonosítható sérülékeny csoportjaként tekintsünk rájuk. Ez megkönnyíti kiemelt védelmüket a hatóságok eljárásai során, ezért társadalmi konzultációt követően egyeztetett javaslatot teszünk a törvénymódosításra, melyet a Fogyasztóvédelmi Kerekasztal elé terjesztek – mondta Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

A családok érdekeinek képviselete és jogainak védelme kiemelt feladata a fogyasztóvédelemnek és az Igazságügyi Minisztérium által felállított Fogyasztóvédelmi Kerekasztalnak. A ma megalakult Családbarát Munkacsoport is e feladat megvalósítását tűzte ki célul, ezért örömmel fogadjuk a Munkacsoport javaslatait is a közös munka során, annak érdekében, hogy fokozott védelemben részesítsük a magyar családokat – tette hozzá Kupecki Nóra, az IM helyettes államtitkára.

Szóljon hozzá!