ZETApress

hírportál

Nagydíj az Európa Hajón

A 2021. évi kiemelkedő innovációs teljesítményekért adták át a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit ma délelőtt a budai Duna-szakaszon horgonyzó Európa Hajón. A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. kapta a SARS-CoV-2 vírus elleni gyógyszerkészítmény segédanyagért.

Prof. dr. Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára közölte, hogy jelentősen átalakult a felsőoktatási és az innovációs terület. A változással a modellváltó felsőoktatási intézmények további fejlődési lehetőséget kaptak. Elvárás az egyetemekkel szemben az oktatás és kutatás mellett az innovációs teljesítmény felmutatása is – közölte.

Az ITM államtitkára rámutatott arra, hogy a felsőoktatás jelentős forráshoz jutott az elmúlt években ahhoz, hogy minőségi egyetemek működjenek, amelyek az innovációs ökoszisztéma részévé tudnak válni. Az államtitkár kiemelte, Magyarország a GDP 1,6%-át fordítja kutatás-fejlesztés-innovációra, cél, hogy ez az arány a közeljövőben 1,8%-ra emelkedjen. Felhívta a figyelmet arra, hogy az európai uniós lehetőségekkel élni kell a további források megszerzéséért.

Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, az innováció jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez. A 2021. évi pályázaton szereplő vállalkozások innovációjuk révén közvetlenül 12 milliárd forint többletbevételt tudtak felmutatni.

Prof. dr. Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke elmondta, a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat is mutatja, hogy Magyarországon sikeres alkotó közösségek működnek, az országban lehet versenyképes, többletértéket előállító tevékenységet végezni.

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a pályázati bírálóbizottság munkájáról elmondta: a 2022. február 2-ai határidőre 35 pályázat érkezett, a bizottság 33 pályázatot minősített 2021-ben megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak, közülük kerültek ki a díjazottak. Az NKFIH elnöke ezután három Kiemelt Dicséret oklevelet adott át.

Az ITM támogatásával kiírt 2021. évi Ipari Innovációs Díjat a MEDITOP Gyógyszeripari Kft-nek Gulyás Tibor helyettes államtitkár adta át a Favipiravir Meditop 200 milligrammos filmtabletta kifejlesztéséért és gyártásáért.

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a Martonvásári Bázismag Vetőmag-szaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. kapta a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével.

Az AM támogatásával kiírt 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. vette át dr. Juhász Anikó helyettes államtitkártól a webSCADA6 folyamatirányító rendszerért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2021. évi Innovációs Díját a Műszer Automatika Kft. vette át dr. Pomázi Gyula SZTNH-elnöktől a MANTI hővédő anyagcsaládért.

A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Startup Innovációs Díjat a Péntech Solutions Kft. kapta prof. dr. Pakucs Jánostól, a MISZ tb. elnökétől a digitális cégfinanszírozási rendszeréért.

A Magyar Innovációs Nagydíj alapításáról a Magyar Innovációs Szövetség 1991. évi közgyűlése határozott, az évente egyszer odaítélt elismeréseket azok a Magyarországon bejegyzett társaságok kaphatják, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!