ZETApress

hírportál

Agrárdíjak a Vigadóban

Precíziós Gazdálkodási Rendszerért és biogázolaj újfajta előállításáért adták át délelőtt az Agrár Minisztérium innovációs díjait a Pesti Vigadóban.

Átadták a 2020. évi Agrár Innovációs Díjat, illetve a Környezetvédelmi Innovációs Díjat, melyet Nagy István miniszter és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke nyújtottak át. A Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében történt értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény. A többi díjazottról és további 52 innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány idekattintva letölthető.

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) 2020 januárjában került bemutatásra, majd márciusban 14 alkalmazásnak a tesztelése kezdődött meg 600 partner bevonásával. A 2020 augusztus végi éles indítást követően, jelenleg már a 14 digitális megoldást is meghaladó azon alkalmazások száma, amelyek bevezetésre kerültek a mezőgazdasági szolgáltatási piacra.

Az innovációért a KITE Zrt. részesült az AM támogatásával kiírt 2020. évi Agrár Innovációs Díjban. A co-processing eljárás (biológiai eredetű és fosszilis alapanyagok együttes átalakítása) során előállított minden egyes liter biogázolaj, kb. 2,5-3,0 kg CO2 kibocsátás csökkentést eredményez, a kőolajból nyert gázolajhoz képest. A 2020. évben gyártott 10,5 millió liter HVO komponens esetén a CO2 csökkentés mértéke 25.400-30.400 tonna volt.

Az innovációért a MOL Nyrt. részesült az AM támogatásával kiírt 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében 3 agrár innovációs teljesítményt kiemelt elismerésben részesített:
Új innovatív termékek használata a tejelő szarvasmarha-takarmányozásban, megvalósító: Vitafort Zrt. (Dabas)
Szegedi tritikálék: jövőbe mutató agrár-innovációk, megvalósító: Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. (Szeged)
Hazai és export célra nemesített, öko-stabil, értékálló magyar kukoricahibridek, megvalósító: Agrártudományi Kutatóközpont, Bázismag Kft. (Martonvásár)

A díjakat és kiemelt elismeréseket tanúsító okleveleket Nagy István miniszter és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke nyújtottak át a sikeres társaságok vezetőinek délelőtt a Pesti Vigadóban. A többi díjazottról és további 52 innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány idekattintva megnyitható.

Szóljon hozzá!