ZETApress

hírportál

Tartják az ütemtervet

Ütemterv szerint épül az Enesét elkerülő útszakasz. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében épül a 85. számú főút Enesét elkerülő hét kilométeres szakasza. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a kivitelező konzorcium a téli időszakban is végzi az előkészítő és szervező munkát annak érdekében, hogy a szakasz határidőre elkészülhessen.

Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter Enesén, a beruházás hivatalos rendezvényén elmondta: ? A térségben a Győr és Sopron, illetve a Győr és Szombathely közötti közúti kapcsolat korszerűsítése kulcsfontosságú a gazdaság további fejlődése szempontjából, mint ahogy az Enesét elkerülő útszakasz megépítése egy újabb lépés a régió nagyvárosai közötti, a XXI. századi igényeknek megfelelő, a közlekedők számára biztonságosabb összeköttetés megteremtéséhez. Az elkerülő út az összeköttetés metaforáját jelenti majd Enese életében is, a forgalom által kettészakított település újraegyesítésének lehetőségét nyújtja: biztonságos, egészségesebb környezetet, komfortos mindennapokat.

A miniszter szólt arról is: annak érdekében, hogy az erős átmenő forgalommal terhelt települések élhetőbbé válhassanak, a kormány kiemelt prioritásként kezeli az elkerülő utak megépítését segítő hazai és uniós források biztosítását, aminek eredményeképpen az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében jelenleg is számos elkerülő út épül Magyarországon. ? Közel 100 kilométer út megépítését szolgáló projekt már rendelkezik támogatási szerződéssel, ebből több mint 60 kilométeren pedig már folyik a munka ? tette hozzá Molnár Csaba.

A kancelláriaminiszter a rendezvényen meghallgatta a NIF Zrt. jelentését a beruházás előrehaladásáról. A tájékoztatón elhangzott, hogy a kivitelezési munkálatok az ütemterv szerint haladnak. A nyomvonalon lévő öt híd mellett létesített próbacölöpök próbaterhelés-eredményeit kiértékelték, januárban megkezdődhetett a hidak kiviteli terveinek véglegesítése cölöphossz és cölöpszám vonatkozásában.

A 2×2 sávos elkerülő út nyomvonala által érintett gázelosztó vezetékek kiváltásának és a rábapatonai gázfogadó állomás átépítésének munkái is a tervek szerint folynak. A Kulturális Örökségvédelmi Szolgálat a kivitelezés ideje alatt szakfelügyeleti tevékenységet folytatott, régészeti feltárásra/leletmentésre még további három helyen kerülne sor ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!