ZETApress

hírportál

Gyurcsány programot hirdetett

Délelőtt a Parlament Nándorfehérvár termében a miniszterelnök negyvenöt pontból álló intézkedéscsomagot hirdetett. Ilyet az elmúlt 16 évben még senki sem mert tenni, mondta el a sajtó képviselőinek. Most minden feladatot már eleve határidőkhöz kötött, így a határidő lejártát követő napon a teljesítés számon kérhető.

November végétől folyt az egyeztetés a tárcák között, hiszen egymással összefüggő, bonyolult láncolatnak kellett összeállnia. Foglalkoznak benne az egészségüggyel, az adórendszerrel, a jegyzők hatáskörével, a vízi közlekedéssel és a nemzeti parkokkal egyaránt. Az adóknál az átlagot 38 százalékról 37-re szeretnék leszállítani. Néhány adónemnél a kulcs csökkenni fog, másoknál viszont emelkedés várható.

Szóba került a miniszteri felelősség kérdése is, de konkrét választ a retorziókról nem kaptunk. A politikust a közvélemény, a választópolgár ítéli meg ? mondta a kormányfő ? míg neki, mint munkahelyi vezetőnek egyéb lehetőségei is lesznek. Arról nem beszélt, hogy pénzével, vagy állásával játszik-e a miniszter, ha rosszul teljesít.

Nem lesznek új miniszterek

Egyelőre nem tervez kormányátalakítást, mondta újságírói kérdésre, de Bajnai Gordon tárca nélküli miniszteri kinevezése még elképzelhető lehet. Ezt az ellenzék szerette volna azért, hogy a fejlesztésekért felelős kormánybiztos interpellálható legyen. Az idő közben megalakult parlamenti bizottság rendszeresen beszámoltatja Bajnait, így az interpellációra már nincs akkora igényük. Draskovics Tibornál az államreform bizottság élén más a helyzet. Az ő miniszteri kinevezése most nem időszerű.

A mostani tervezet nem teljesítése esetén az okokat is figyelembe kell venni a miniszteri felelősségnél, mondta a kormányfő a tv2 kérdésére. Példaként a nemzeti parkokkal kapcsolatos törvénytervezet szeptemberi elfogadásáról beszélt. Ha nem jön létre benne szakmai és társadalmi konszenzus, s a pártok sem tudnak megegyezni, akkor el kell dönteni, hogy mi a jobb. A kormánytöbbség a Parlamentben megszavazhatná a törvényt, de hasznosabb ennél tovább tárgyalni, és szeptember helyett később elfogadni. Ilyenkor nem a minisztert kell hibáztatni a csúszásért.

Szerettem volna megkérdezni, hogy milyen tervezet az, ami a szakmának sem tetszik. Azt már megszoktuk, hogy a feles törvényeknél sosincs négy párti konszenzus, de a szakmával és a civilekkel jó lenne legalább egyetérteni. Sajnos a miniszterelnök halaszthatatlan közfeladatai miatt távozni kényszerült, így több kérdést, köztük ezt sem lehetett már feltenni.

Szóljon hozzá!