ZETApress

hírportál

Jövőre Felcsúton főznek

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete délelőtt meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás meleg-konyhai szakácsversenyt, valamint az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakács-versenyt. Az idei versenyeket május 26-án és június 16-án a BGE-KVIK Alkotmány utcai Tankonyhájában rendezték meg.

A kormányzat számára számára rendkívül fontos, hogy az egészséges életformát a mindennapok részévé tegye: ezt szolgálta többek között a mindennapos iskolai testnevelés-órák és az úgynevezett chipsadó bevezetése, amelynek bevételéből az egészségügyben dolgozók bérét emelték ? mondta el az Akadémia utcai sajtótájékoztatón az EMMI parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence miniszterhelyettes arra is emlékeztetett, hogy megváltozott az iskolai menzákra vonatkozó szabályozás is, annak érdekében, hogy a gyermekek étrendjében minél több zöldség és gyümölcs, minél több természetes íz legyen, a szociális gyermekétkeztetésre fordított keretet pedig 29-ról 79 milliárd forintra emelték.

Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a közétkeztetés kiemelt figyelmet élvez az agrártárcánál is, hiszen naponta 1,5-2 millió embert érint. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében azonban rövidesen útmutató készül a közétkeztetésben dolgozók számára ? közölte.

Szabó Enikő országos tisztifőorvos-helyettes hangsúlyozta, hogy a betegségek kialakulás szorosan összefügg az életmóddal. Mint hozzátette, az egészséges táplálkozás fontosságára a most meghirdetett gasztronómiai versenyek is segítenek felhívni a figyelmet.

Asztalos István, az Étrend Egyesület elnöke elmondta: a két megmérettetés célja szintén az egészséges magyar konyha népszerűsítése. Beszámolója szerint a Magyarország étele az éttermeknek szeretne új, egészséges, gyakorlatba is átültethető magyar fogásokat kínálni. A két kötelező alapanyag ezúttal a biotejföl és a darált hús lesz, a fogás alapanyagköltsége pedig nettó 1000 forint lehet.

Az OKÉS a hazai közétkeztetésben dolgozók számára ad ötleteket. Kötelező alapanyagként a versenyzőknek laktózmentes biotejet és vadhúst is fel kell használniuk a háromfogásos menük elkészítéséhez, melyekhez az alapanyagokat nettó 350 forintos, bioételek esetében 420 forintos keretből szerezhetik be. Mivel a közétkeztetés jelentős mértékben érinti a diákokat, a versenyben ezúttal is dolgozik majd az idén megismert háromtagú gyermekzsűri is.

A két verseny döntőjét 2019. március 23-án és május 25-én tartják a Felcsúti Letenyei Lajos Szakgimnázium és Szakiskolában. A sajtótájékoztatón a szakmai zsűriket Oláh Zoltán, Kelemen Helmut, Endrédi Zsolt, Várhelyi Miklós és Varga Károly mesterszakácsok képviselték, akik bemutatták a Magyarország étele 2019 hivatalos tányérját is, amely a Pannon Porcelán műhelyében készült.

Szóljon hozzá!