ZETApress

hírportál

Tűzvédelem a fűtési szezonban

Rockwoll kőzetgyapotA fűtési szezon beköszöntésével különösen nagy figyelmet kell fordítani a tűzvédelemre, mivel ilyenkor a fűtőberendezések teljes kapacitással működnek! ? javasolja Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A lakástüzek legfőbb forrása a nyílt láng használata, márpedig nyílt lángot leginkább a tűzhelyek, kandallók és a kályhák használnak, ezért ilyenkor nagyobb eséllyel keletkezik tűz a lakásban, házban, mint az év többi szakában. A gond az alapvető biztonsági szabályok betartásával sokszor megelőzhető lenne…

A legtöbb tűzesetet a fűtőberendezések meghibásodása, illetve azok helytelen beállítása okozza. Ez elkerülhető lenne, ha a fűtés, gáz és elektromos berendezések telepítését szakemberek segítségével oldanánk meg. Ezen kívül fontos a berendezések, gázvezetékek, kémények, füstgáz-elvezetők rendszeres ellenőrzése, felülvizsgálata. Különösen a fűtési szezon bekövetkezte előtt kellene szakemberrel leellenőriztetni műszaki állapotukat.

A kandalló, valamint fűtő berendezések meghibásodása esetén mérgező gáz, szén-monoxid kerülhet a lakás, ház légterébe. Az említett gáz színtelen, szagtalan révén észrevehetetlen, ezért érdemes szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni a helyiségben. Biztonsági intézkedésként érdemes minden házban tűzoltó készüléket elhelyezni, hogy az esetlegesen kialakult tűzet, minél hamarabb el tudjuk oltani, megelőzni a továbbterjedést, míg kiérnek a tűzoltók.

Ha az esetleges tüzet nem is minden esetben, de annak tovább terjedését megakadályozhatjuk nem éghető építőanyagok használatával. Így minimálisra csökkenthetjük az éghető anyagok arányát környezetünkben. Például házak szigetelésénél ? legyen az közvetlenül építkezés alatt, vagy meglévő ház utólagos szigetelésénél ? válasszunk tűzbiztos, nem éghető kőzetgyapot szigetelőanyagokat.

A vulkáni aktivitás eredményeképpen kialakult bazaltkő a kőzetgyapot szigetelőanyag alapja, ami éghetetlen, tehát a kőzetgyapot termékek természetüknél fogva nem éghetőek. 1000 °C feletti olvadáspontja biztosítja a legmagasabb tűzvédelmi A1 besorolásba tartozó termékek tűzállóságát.

Az épületeket és a bent tartózkodó embereket, értéktárgyakat ez által megvédik a tűztől, mivel gátolják a tűzterjedést, egy esetleges tűzeset során égve nem csepegnek, és nem fejlesztenek mérgező gázokat sem. Nem utolsó sorban pedig értékes többletidőt biztosítsanak a bent lévő emberek és értéktárgyak mentésére. A kőzetgyapot szigetelés magát az épület szerkezetét is megóvja a tűz és a hő pusztító hatásától, mivel úgy lett megalkotva, hogy azok még tűz és magas hőmérséklet esetén is stabilak maradjanak.

Szóljon hozzá!