ZETApress

hírportál

Vacsorázzon á la Rákosi!

Rákosi MátyásNemrégiben jelent meg Ungváry Krisztián és Meruk József könyve Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai ? Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben címmel, amely Rákosi Mátyás életének kevésbé ismert, de talán annál nagyobb érdeklődésre számot tartó aspektusaival foglalkozik.

November 14-én szerdán 19 órától a Kispipában Pikó András beszélget a két szerzővel a korszakról, Rákosiról, és a mű elképesztően izgalmas keletkezés történetéről. Az est során a hallgatóság megkóstolhatja a Rákosi Mátyásnak orvosai által előírt 1956-os őszi diétás étrendből a 14. napra eső menüt, kicsit átgondolva ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

A XX. század egyik legfontosabb magyar történelmi személyisége Rákosi Mátyás, akinek neve egy egész történelmi korszakot fémjelez, amit végül az 1956-os forradalom söpört el. 2016-ban, egy véletlennek köszönhetően Ungváry Krisztián hozzájutott Rákosi irathagyatékának több mint háromszáz darabos kollekciójához. Ennek eredetéről csak annyit lehet tudni, hogy egy műbőr táskába csomagolva került elő Ciprus szigetén egy szállodai szobából.

Ez az izgalmas és olvasmányos könyv erre a különleges iratanyagra támaszkodik, és egyedülálló bepillantást enged egy olyan ember mentalitásába és döntéseibe, akitől egy egész ország sorsa függött. A könyvből jobban megérthetjük továbbá azt a kommunista szubkultúrát is, ami számára magától értetődő közeg volt szinte egész felnőtt élete során, és ami oly sok időn át nyomta rá a bélyegét Magyarország történelmére. A két könyv szerzőjével, Meruk József igazságügyi szakértővel ? aki a szovjet-orosz valóságot egy napilap állandó tudósítójaként az 1970-es években ismerte meg ? és Ungváry Krisztián történésszel Pikó András újságíró beszélget.

Hogy az est igazán stílusos legyen, a VII. kerületi Akácfa utca 38-ban október 25-én újra megnyitott Kispipa séfje elkészíti a Rákosi Mátyásnak a Kútvölgyi ? a közbeszéd szerint az akkori elit pártkórház ? orvosai által előírt 1956-os őszi diétás étrendből a 14. napra eső menüt, kicsit átgondolva, kispipásra hangolva. A háromfogásos menü petrezselyem-olajjal bolondított zöldséglevesből, gombás borjúragúból vajon futtatott zöldbabbal és fehérboros téli-gyümölcsökből (birs, körte, szilva) áll.

Szóljon hozzá!