ZETApress

hírportál

Közlekedéspolitikánk Brüsszelben

Palkovics László miniszter? Az összekapcsolt és autonóm közlekedés térnyerését elősegítő eddigi és tervezett kormányzati szakpolitikai intézkedések célja, hogy Magyarország az ágazatban európai szinten is vezető szerepet betöltő országgá váljon! ? fejtette ki Palkovics László a Connected Transport Summit konferencián Brüsszelben.

Magyarország vezető szerepre készül az összekapcsolt és autonóm közlekedésben ? tudatta az ITM Kommunikációs Főosztály. Az innovációs és technológiai miniszter uniós biztosokkal folytatott tárgyalásai során egyebek mellett elhangzott, hogy az Európai Bizottság is prioritásként kezeli a 2007-2013-as operatív programok mielőbbi lezárását. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a zalaegerszegi járműipari tesztpálya megépítésével Közép-Európa legkorszerűbb ilyen létesítménye készül el Magyarországon, amelyet az autógyártók és beszállítóik részéről is fokozott érdeklődés övez. A kormány a támogató környezet megteremtése érdekében a kutatás-fejlesztés és innováció új irányítási, szervezeti és finanszírozási modelljének kialakításán dolgozik.

Palkovics László kiemelte, hogy az igényekre gyorsan reagált a magyar oktatási rendszer is. Így például a kifejezetten az autonóm közlekedésre szakosodó egyetemi mesterképzések idei elindítása egyedülálló és hiánypótló Közép-Európában. A miniszter rámutatott, hogy a biztonsági szempontok elsődlegessége miatt az önvezető járműveket a jogi környezet új technológiákhoz igazítása után ? és különösen a felelősségi kérdésekre adott megnyugtató válaszok birtokában ? szabad közúti forgalomba engedni. A magas szintű konferencián felszólalt Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős európai biztos és Maroš Šefčovič, a Bizottság energiaunióért felelős alelnöke is.

Palkovics László kétnapos brüsszeli útja során számos európai biztossal folytatott kétoldalú tárgyalásokat. Šefčovič alelnökkel a regionális földgáz ellátásbiztonságról, a kapcsolódó projektekről és a 2019 utáni ukrán földgáz-tranzitról egyeztetett. A miniszter tájékoztatta a biztost a magyar energiastratégia aktualizálásáról, melynek célja az energiafüggetlenség és a versenyképesség megőrzése mellett a dekarbonizáció. Aláhúzta, hogy a magyar kormány számára változatlanul kiemelt fontosságú szempont a fogyasztók megfizethető árú energiaellátása. Šefčovič biztos tájékoztatást adott a háromoldalú EU-orosz-ukrán gáztárgyalásokról, melyek legfőbb célja az Európai Unióba irányuló ukrán gáztranzit 2019 utáni biztosítása az Európai Bizottság közvetítésével.

A Věra Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős biztossal folytatott tárgyalás középpontjában a fogyasztóvédelem és a termékek kettős minőségének problémája állt, amely a magyar kormányzati álláspont szerint tisztességtelen gyakorlatnak minősül és véget kell neki vetni. A problémára megfelelő megoldást kínál a Bizottság által előterjesztett fogyasztóvédelmi javaslatcsomag.

A Corina Cretu EU-s fejlesztésekért felelős biztossal való bilaterális megbeszélés során a felek megállapodtak abban, hogy a Bizottság is prioritásként kezeli a 2007-2013-as operatív programok mielőbbi lezárását, annak érdekében, hogy Magyarország az eddig át nem utalt összegeket még idén lehívhassa. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is jól halad a programok végrehajtásával.

Az egyeztetés alatt álló 2021-2027-es költségvetés kapcsán a miniszter kiemelte: a megállapodás minősége elsőbbséget élvez az időzítéssel szemben. A kohéziós forrásoknak a jövőben is a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatását kell szolgálniuk, Magyarország számára nem elfogadható a Bizottság asztalon lévő javaslata, amely drasztikus vágásokat eredményezne e források mennyiségében.

Palkovics László a Carlos Moedas, kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztossal való tárgyalása során az EU13 pályázóknak a Horizon 2020 keretprogramban való rendkívül alacsony részvételére hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a program költségvetésének csupán 5 százaléka jut ezeknek a tagállamoknak, annak ellenére, hogy jó KFI kapacitásokkal rendelkeznek. Elmondta, hogy az attoszekundumos nagy intenzitású lézerkutatásaiért idén társ-Nobel díjat kapott Gerard Mourou idén novemberben előadást tart a szegedi ELI Kutatóközpontban. A miniszter ebből az alkalomból a létesítmény meglátogatására kérte fel a biztost, aki jelezte, hogy örömmel eleget tesz a meghívásnak. Az innovációs és technológiai miniszter Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztossal az Európai Oktatási Térség kialakításával kapcsolatos kérdéseket tekintette át.

Szóljon hozzá!