ZETApress

hírportál

Szupergyorsan Hevesben

SZIP MagyarországonEgyre többen érik el a világhálót a Szupergyors Internet Programnak köszönhetően. A Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében Rózsaszentmártonban megvalósult nagy sávszélességű hálózatfejlesztéssel a település valamennyi lakója számára elérhetővé vált az internet-szolgáltatás.

A közel 55 millió forint összértékű beruházást ma Heves megyében elsőként adták át, a hatvani járásban 430 millió forintból valósulnak meg további fejlesztések ? tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztály. Sipos Jánosné, Rózsaszentmárton polgármestere elmondta: az elmúlt nyolc évben a településen több milliárd forint értékben történtek fejlesztések, beruházások. Már csak az internethálózatuk korszerűsítése hiányzott, ami most meg is történt.

A komplex kormányzati program révén az uniós határidő előtt két évvel, 2018 végére minden magyar háztartásban elérhetővé válik a legalább 30 Mb/s sebességű internet-hozzáférés. A kormányzat és a piaci szereplők közös munkájának eredményeként a SZIP által kitűzött cél teljesítése a tervezett ütemben halad. Országszerte 56 milliárd forint uniós támogatással közel 150 milliárd forint értékű beruházás valósul meg pályázati és önerős forrásból.

? A rózsaszentmártoni fejlesztéseknek köszönhetően mára az összesen 899, ebből 479 új háztartási, vállalkozási és közintézményi végponton keresztül minden helyi lakos számára elérhető a magas minőségű, akár 2Gb/s sávszélességű internet-hálózat, ami az eredeti célok többszöröse. A beruházás hatására a településen már most kétszer annyian használhatják a világhálót, mint a SZIP indítása előtt ? mondta Kara Ákos. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hozzátette: a Szupergyors Internet Programban eddig országosan 536 településen összesen 515 ezer új végpont kiépítése történt meg a program kezdete óta.

? Magyarországon mindenkit egyforma lehetőségek illetnek meg, nagyon fontos, hogy az országnak kreatív, gondolkodó, felelős társadalma legyen ? mondta Szabó Zsolt, a település országgyűlési képviselője a Polgármesteri Hivatalban. Hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően a világ már Rózsaszentmártonban is megérkezett az otthonokba. A hatvani járásban is folytatódó további fejlesztések nyomán közel 18 ezer végponton keresztül használhatják majd a helyiek a világhálót.

A hálózatot a Magyar Telekom Nyrt. építette ki korszerű optikai technológiával, a lakosság számára így már a kedvezményes árú Digitális Jólét alapcsomag is elérhető. Kramcsák László, a hálózatfejlesztő Magyar Telekom regionális műszaki vezetője közölte: a vállalat fejlesztéseinek köszönhetően eddig országszerte 872 ezer gigabites optikai lefedést biztosító felhasználóhelyet alakítottak ki a háztartások számára. A saját erős fejlesztések mellett új lendületet adott, hogy a Magyar Telekom Csoport 12,2 milliárd forint pályázati pénzt nyert el, melyből 46 magyarországi járásban folynak SZIP-fejlesztések, s ezek között van a hatvani, ahol további négy település részese a programnak.

Szóljon hozzá!