ZETApress

hírportál

Közös jelölt a Belvárosban

Belvárosi ellenzéki összefogásNagy Béla nyugdíjas pedagógus a független közös ellenzéki jelölt az V. kerületi időközi önkormányzati képviselő-választáson. Őt támogatja az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is! ? tudtuk meg délelőtt a Városháza utca és Pilvax köz sarkán.

Belváros-Lipótváros 4. számú egyéni választókerületében azért tartanak július 8-án időközi képviselőválasztást, mert Böröcz László (Fidesz-KDNP) eddigi képviselő az április 8-ai parlamenti választáson mandátumot szerzett és a két tisztség összeférhetetlen. A liberálisok jelöltje Szabadai Viktor lesz, a Jobbik pedig korábban közölte, hogy pénzügyi okok miatt nem indít önálló jelölteket a budapesti időközi önkormányzati választásokon.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, nagyon fontos, hogy minden párt beállt a független civil jelölt mögé. Az a céljuk, hogy a következő választásokon is egyetlen ellenzéki jelölt induljon a Fidesz jelöltjével szemben, vagyis ne aprózzák szét az ellenzéki erőt.

Csárdi Antal (LMP), aki a tavaszi országgyűlési választáson a Belvárosban szerzett parlamenti mandátumot kiemelte: olyan civil jelölt mögött sorakoztak fel, aki a kerületben lakik, élő kapcsolata van a várossal, a benne élőkkel, korából adódóan meg tudja szólítani az idősebbeket, pedagógusként pedig a fiatalokkal is kapcsolata van.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője szintén arról beszélt, hogy egy demokratikus jelöltnek kell szemben állnia a Fideszével. A parlamenti választáson is a többi demokratikus párt visszalépésével tudott győzni az LMP-s Csárdi Antal az I., V., VIII. és IX. kerületben. Nagy Bélának ugyanilyen esélye van arra, hogy független jelöltként, minden demokratikus párt támogatásával bekerüljön a képviselő-testületbe.

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője kifejtette: a párt a tavaszi parlamenti választáson is vállalt áldozatokat, visszalépett. A választás után az ellenzéknek erőt kell mutatnia, amire az első lehetőség az időközi választás. Az ellenzéknek meg kell mutatnia, hogy lehet benne bízni és vannak hiteles, erős politikusok, akik képesek tenni a helyiekért!

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy mindenki felismerte a választási rendszer vastörvényét, hogy aki nem egyetlen közös jelölt mögé sorakozik fel, az vagy végtelenül ostoba, vagy a Fidesz érdekeit szolgálja! A Fidesz most is megpróbálja majd kamujelöltekkel megosztani az ellenzéket.

Nagy Béla bemutatkozásul elmondta: 65 éves pedagógus, nemrég vonult nyugdíjba, baloldali beállítottságú. Negyven évet töltött a katedrán, ebből csaknem húszat a kerületben, ahol már harminc éve él. Úgy gondolja, ismeri az itt élők életét, gondjait. Foglalkozni kell az üres lakások és üzlethelyiségek problémájával, a csökkenő zöldterületek pótlásával, a parkolási gondok megoldásával és a kerületben élők éjszakai nyugalmának kérdésével ? sorolta.

Megkérdezték Tordai Bencét: azzal, hogy a Liberálisok külön indítják az időközi választáson Szabadai Viktort, valamint pénteken kiléptek a Párbeszéd frakciójából, végleg kiírták-e magukat az ellenzéki összefogásból? A Párbeszéd szóvivője kifejtette: úgy látja, a liberálisok lerombolják azt az ellenzéki integrációt, amely kezdett kialakulni. ? Végtelenül felelőtlen viselkedés a részükről ? jelentette ki hozzátéve, hogy a liberálisok viselkedésének mozgatórugóit csak találgatják, nem tudják, hogy anyagi motivációjú-e vagy öncélú, narcisztikus politika.

Arra a kérdésre, hogy miért vitték be a liberálisokat a Parlamentbe azt válaszolta, hogy megpróbálták a teljes ideológiai spektrumot lefedni, hogy megmutathassák, a teljes demokratikus ellenzék szemben áll az Orbán-rezsimmel. ? Sajnáljuk, hogy a liberálisok nem bizonyultak méltónak erre a bizalomra! ? jegyezte meg. Szerinte a liberálisok már 2014-ben, majd idén is eljátszották a bizalmat, ezért még egyszer senki nem sétál bele ebbe az utcába.

Szóljon hozzá!