ZETApress

hírportál

Értékelték a pályázatokat

LépcsőKiválasztotta a zsűri az idei legtehetségesebb fiatal feltalálókat. 54 fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő tudományos, illetve műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága előtt.

A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, amelyek a június 5-6-i kiállításon megtekinthetők lesznek az Ericsson Magyarország K+F Központjában, ahol egyúttal az odaítélt díjak átadására is sor kerül ? tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója. A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny újabb mérföldkőhöz érkezett. A 106 pályázat közül az első fordulóból 69 jutott tovább, a pályázók az év első felében feszített tempóban dolgoztak az ötletek, javaslatok kidolgozásán. A második fordulóba végül 57 pályázatot küldtek be a fiatalok.

A szervezőbizottság a pályázatokat négy szekcióba (orvostudomány- biológia- kémia- egyéb; fizika-matematika; mechanika-elektronika; informatika) osztotta be. Az egyes szekcióba sorolt pályázóknak április második felében a szekciózsűri előtt 5 perces prezentációt kellett tartaniuk, majd öt percben kérdésekre kellett válaszolniuk. Ezt követően az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos eredményeket, illetve eldöntötte, hogy mely tehetséges fiatalokat találja díjazásra-elismerésre leginkább méltónak.

A verseny zsűrije április 26-án hozta meg végleges döntését a díjakról, dr. Jakab László elnökletével, a BME-n. A zsűri összesen három első, négy második, három harmadik és egy különdíjat osztott ki, illetve 33 pályázat dicséretben, 10 pedig kiemelt dicséretben részesült. A díjazott, illetve kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkákat június 5-én és 6-án egy kétnapos kiállításon mutatjuk be az Ericsson K+F Központjában ? a Budapest XI. Magyar tudósok körútja 11-ben ?, illetve szeptemberben is megtekinthetők lesznek a Kutatók Éjszakáján.

A fiatalok munkájuk során többek közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz? Mik a Lycium barbarum fiziológiás hatásai? Az apparatus cardiovascularis felépítését, működéseit és betegségeit be lehet-e mutatni egy vízvezetékrendszer-modell segítségével? A virtuális valóságot be lehet-e vezetni az amatőr csillagászatba?

A látogatók érdekes találmányokkal is megismerkedhetnek majd a kiállításon. Többek között megtekinthető lesz egy tartásjavító táska, egy változtatható dioptriájú lencse, egy saját készítésű hangszóró, és egy Traffic Protector is. A tizenéves tehetségek, 18 saját standdal, demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat, illetve a startup befektetőket. A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny az oktatási államtitkár és az NKFIH elnök fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

Szóljon hozzá!