ZETApress

hírportál

Megfeleltek a csokoládék

Húsvéti csokinyuszikHúsvéti sonkát, kalácsot és csokoládét ellenőrzött a fogyasztóvédelmi hatóság. A magyar családok ünnepi készülődését segíti az NFM által elvégzett országos fogyasztóvédelmi vizsgálat. Az ellenőrzés kiszűrte a nem megfelelő minőségű húsvéti sonkákat, kalácsokat és csokoládékat.

A fogyasztóvédelmi hatóság március közepén kezdte meg a húsvéti ellenőrzéseket. A legtöbb vásárló ugyanis ekkor keresi fel az üzleteket, áruházláncokat, amelyek a közelgő ünnepekre tekintettel számtalan árengedményt, akciót hirdetnek meg. Az NFM Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma által az idei ellenőrzés során a megtévesztő jelölés szempontjából vizsgált húszféle csokoládé mindegyike megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyv megnevezésre vonatkozó előírásainak ? tudatta Kommunikációs Főosztályuk.

A sonkák vizsgálata jellemzően a húsvéti ünnepek alatt kapható termékekre terjedt ki, a só-, víz-, fehérje- és zsírtartalomra irányult. Az idei ellenőrzés során a húsz termékből tíz esetén talált problémát az NFM laboratóriuma. A legtöbb esetben a címkén feltüntetett fehérje- és zsírtartalom értékek nem voltak valósak, öt termékben pedig a sótartalom bizonyult magasnak. A kalácsoknál azok zsír-, cukor- és sótartalmát vizsgálták meg. Tíz kalács közül egy akadt fenn az ellenőrzésen. A fogyasztóvédelmi hatóság intézkedett arról, hogy a kifogásolt termékek lekerüljenek az üzletek polcairól. Az NFM kiemelt célja, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel, aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel hozzájáruljon a magyar családok, vásárlók nyugodt felkészüléséhez, az ünnepek békéjéhez és biztonságához.

Szóljon hozzá!