ZETApress

hírportál

Méray díszpolgár lett

Demszky Gábor főpolgármester átadta a Budapest Díszpolgára címet Méray Tibor írónak, a Pro Urbe Budapest-díjat Halász Judit színművésznek, a Budapestért-díjat Dr. Deák Péternek a hadtudományok doktorának, kutatónak a Városháza Gobelin-termében. ? Mindannyian az Ön gyermekdalain nőttünk fel ? mondta Demszky a tőle alig 10 évvel idősebb művésznőnek.

A kitüntetettek a Főváros Napján egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak részt venni a november 17-i ünnepi ülésen. Demszky Gábor főpolgármester 1992. óta minden évben akkor, a főváros születésnapján nyújtja át azokat a díjakat, amelyekben a Budapest szellemiségéért, a város megújulásáért sokat fáradozó magyarokat és külföldieket, férfiakat és nőket részesíti a Fővárosi Közgyűlés. Mint minden évben, idén is volt néhány díjazott, aki nem tudott részt venni a Főváros Napján rendezett ünnepi közgyűlésen. Ezért hárman ma vették át a Budapest 136. születésnapja alkalmából nekik ítélt elismeréseiket.

Méray Tibor a magyar társadalmi fejlődést szolgáló, a magyar demokráciáért évtizedeken át harcoló publicisztikai, írói életművéért kapta meg idén a Budapest Díszpolgára címet. A kiváló író és újságíró a kényszerű emigrációban is évtizedeken keresztül tartotta a lelket a világ magyarságban és ébren tartotta a mártír miniszterelnök, Nagy Imre szellemi örökségét.

Halász Judit számos nagy sikerű színpadi és filmszerepéért, népszerű gyermeklemezeiért, a gyermek és felnőtt közönség szeretetét egyaránt elnyerő személyiségéért kapta meg Budapest polgárai nevében a város Pro Urbe Budapest kitüntetését. A Vígszínház alkotógárdájának tagjaként jelentős szerepe volt a budapesti színjátszás megújításában és abban, hogy a kontinens nagyvárosaihoz mérten is igen magas színvonalú és sokrétű színházi kultúra bontakozott ki Budapesten.

Dr. Deák Péter, a hadtudományok doktora, a magyar biztonsági- és védelempolitika terén nyújtott szakértői és kutatói tevékenységéért, szakmai és közéleti viták szervezésében vállalt aktív szerepéért, széles körű tudományszervező és honvédelmi ismeretterjesztő munkásságáért nyerte el a Budapestért-díjat.

A három kitüntetett egymás után szólt a megjelentekhez. Méray Tibor elmondta, hogy 86 évéből 32-t külföldön töltött, mégis sok szál köti ide. A Barcsay Gimnáziumba járt, a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett diplomát. 1945-ben ott ismerte meg feleségét, akivel 1946-ban kötött házasságot. Egyetlen leányuk is itt született, s mindketten elkísérték a Városházára. 1956 őszén, Nagy Imre elhurcolásakor ment Nyugatra. Sokáig hezitált, Vörösmartyhoz, a Szózat költőjéhez hasonlóan azt vallotta, hogy itt élned, s halnod kell! A forradalom leverését követően aztán arra gondolt, hogy azt a meghalást nem kell elsietni. 30 évig élt Párizsban, de az emigrációban is a magyarság felemelkedésén munkálkodott.

Halász Judit mindig Budapesten élt. A belső kerületekhez ? I-II-XII-V-XIII. és IX. ? egyaránt kötődik. Gyermekdalokat 30 évesen kezdett énekelni, amikor az őt méltató főpolgármester már 20 éves volt. Deák Péter is tősgyökeres budapesti, bár neki kétszer egy évig kényszerűségből máshol kellett élnie. Nemcsak katonapolitikával, hanem biztonságpolitikával is foglakozik, s a fővárost érintő katasztrófák elemzését is végzi megelőzési célzattal.

Talmácsi Gábor a gyorsasági motorversenyzés területén betöltött szerepéért, a 2007-ben megszerzett világbajnoki címe által elnyert nemzetközi hírneve elismeréseként a Papp László Budapest Sportdíjat vehette volna át, de mégsem tette. Talma a múlt hétfői jótékonykodása óta Olaszországban van, a jövő évi szezonra keres az Aprilia helyébe csapatot.

Mivel Gábor a jövő keddre sem tér haza, aznap délután 4-kor sem veheti át a kitüntetést a másik Gábortól, a főpolgármestertől, aki a Budapest Díszpolgára címet Eszterházy Péter írónak és Fischer Ádám karmesternek, valamint a Budapestért-díjat Palya Bea népdalénekes előadóművésznek adja majd át. A kitüntetettek Talmához, és a mai három díjazotthoz hasonlóan a Főváros Napján, november 17-én egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak részt venni az ünnepi ülésen.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Pozitív próba Valenciában | ZETApress
  2. Kóbor díszpolgár lett | ZETApress

Szóljon hozzá!