ZETApress

hírportál

Születésnapi szoboravatás

Tom Lantos szobra a Tom Lantos sétányonMa délben felavatták Tom Lantos ülőszobrát a XIII. kerületben. ? Tom Lantos szobra az emberi jogok emlékműve is! ? hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Tóth József kerületi polgármester Tom Lantos szobrának felavatásán. A szobor alkotója: Yengibarian Mamikon szobrászművész.

Beszédet mondott még David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője és Tomicah Tillemann, Tom Lantos unokája. Joseph R. Biden, az Egyesült Államok volt alelnöke videóüzenetben emlékezett Tom Lantosra. A szoboravatáson Tom Lantos özvegye, Annette Lantos asszony és lányaik, valamint Magyarországra akkreditált diplomaták, illetve a Tom Lantos Intézet képviselői is részt vettek.

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat szobrot emelt Tom Lantosnak a róla elnevezett sétányon, a Révész utca és a Viza utca között, egykori iskolája, a Berzsenyi Dániel Gimnázium szomszédságában. ? Tom Lantos, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának egykori képviselője Budapesten született 1928. február 1-jén. Éppen ma lenne kilencven éves. Életének fontos szakasza kapcsolódott a XIII. kerülethez. Önkormányzatunk két évvel ezelőtt nevezett el közterületet, sétányt Tom Lantosról, most pedig szobrot emelt neki ? ezzel is tisztelegve elévülhetetlen érdemei előtt. Tom Lantos szobra az emberi jogok emlékműve is ? mondta dr. Tóth József polgármester mai ünnepi beszédében. Hozzátette: Tom Lantos egész életében büszke magyar volt. Lelkén viselte Magyarország jövőjét, függetlenségét, a magyar demokráciát.

Tom Lantos mindig hitt abban, hogy ? pártpolitikai hovatartozástól függetlenül ? alapvetően mindnyájan egy oldalon állunk. A szabadság oldalán. A demokrácia oldalán. ? Szenvedélyes elkötelezettje vagyok az olyan emberekkel folytatott párbeszédnek, akikkel nem értünk egyet ? vallotta magáról. Tom Lantosnak felbecsülhetetlen érdemei voltak az Amerikai Egyesült Államok és a demokratikus Magyarország kapcsolatainak fejlődésében.

David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője beszédében kiemelte: még mindig sokat tanulhatunk Tom Lantostól, aki arra szólított fel minket, minden állampolgárt, minden embert, hogy legyünk bátrak, ne féljünk, legyünk úrrá a nehézségeken, s javítsuk ki a hibáinkat. Arra szólított fel bennünket, hogy védjük meg értékeinket, és ne feledkezzünk meg civilizációnk legbensőbb lényegéről, a számunkra legdrágább meggyőződésünkről, arról, hogy minden egyes embernek veleszületett méltósága és értéke van ? fogalmazott David Kostelancik.

? Tom Lantos ajándék volt mindnyájunknak. Gyakran idézek tőle beszédeimben, ahogyan most is. Tom Lantos azt mondta: mai civilizációnk üveg-törékeny, mi vagyunk a védelmezői, akik soha sem nyugodhatnak. Valóban ez a felelősségünk és a jövő generációinak felelőssége is ? emlékezett videóüzenetében Joseph R. Biden, az Egyesült Államok volt alelnöke barátjára.

? Ma, csakúgy, mint a nagyapám ifjúkorában, az igazság és az együttérzés a nyilvános diskurzusban eltűnő, ritka árucikkekké vált. Pontosan ezen kihívások miatt annyira fontosak a Tom Lantos-szoborban megtestesülő értékek. Most, jobban, mint valaha, szükségünk van egy olyan ifjú példájára, aki Budapesten, a gonoszság idején vált felnőtté, de életét az igazság védelmének szentelte ? hangsúlyozta Tomicah Tillemann, Tom Lantos unokája.

? Bár Tomot rendkívül lefoglalták a kongresszusi feladatai, kedvenc mondása alapján kétféle emberre mindig volt ideje: azokra, akikre szüksége volt, és akiknek őrá volt szükségük. Életpályája vége felé sokkal többet törődött azokkal, és sokkal többen is voltak azok, akiknek szükségük volt rá ? idézte fel Tom Lantos özvegye, Annette Lantos asszony, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik a szoboravatáson megjelentek és akik megszervezték ezt az ünnepet. Tom Lantos egész-alakos ülőszobra Yengibarian Mamikon alkotása.

A szoboravatáshoz kapcsolódóan ma 15 órakor Tom Lantos Szent István park 25. szám alatti emléktábláját is megkoszorúzták, ahol Annette Tillemann-Dick, Tom Lantos lánya mondott beszédet. Arról is beszélt: a Lantos család négy generációja jött el emlékezni Tom Lantosra, a nagyapára, a dédszülőre, az apára, a férjre. De nemcsak azért érkeztek, hogy kifejezzék szeretetüket és tiszteletüket Tom Lantos iránt, hanem hogy ezt a szeretetet Magyarország felé is kimutassák, s egyben elkötelezettségüket is az emberi jogok, a szabadság iránt.

Budapesttől Washingtonig: az emberi jogok képviselője

Tom Lantos Lantos Péter Tamás néven Budapesten született 1928. február 1-jén. Tizenéves korában a német náci hadsereg kényszermunkatáborba vezényelte. Onnan megszökött, majd egy nagynénjénél lelt menedékre, aki a Raoul Wallenberg svéd diplomata által működtetett egyik védett házban élt, a Szent István park 25-ben. Tom Lantos nevét 2008 óta emléktábla őrzi a ház falán. 1945-ben, miután az oroszok felszabadították Budapestet, Tom Lantos nem találta sem édesanyját, sem más családtagjait. Mindannyian a holokauszt áldozatai lettek. 1946-ban végzett a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban. Az iskola 1952-ben átköltözött a XIII. kerületbe.

1947-ben Tom Lantos a Hillel Alapítvány ösztöndíjasaként az Egyesült Államokba utazott. Alapdiplomáját 1949-ben, gazdaságtudományi mesterdiplomáját 1950-ben szerezte ? mindkettőt a University of Washington Seattle-i kampuszán. A University of California Berkeley-i kampuszán gazdaságtudományi PhD fokozatot szerzett. Köztisztviselői pályafutását televíziós külpolitikai kommentátorként kezdte, majd több amerikai szenátornak is főtanácsadója volt. 1980-ban beválasztották az Egyesült Államok Képviselőházába Kalifornia állam 12. számú körzetéből, így ő lett az egyetlen olyan kongresszusi tag, aki túlélte a holokausztot. Tizennégyszer nyerte el a mandátumot ? demokrata párti politikusként.

1983-ban társalapítóként létrehozta a Kongresszus Emberi Jogi Választmányát az akkori szintén kongresszusi taggal, az Illinois állambeli John Edward Porterrel. Miután 27 évig szolgált az Egyesült Államok Képviselőházának Külügyi Bizottságában, Tom Lantost a 110. Kongresszus alkalmával a Bizottság elnökévé nevezték ki. Egész élete során igyekezett felemelni hangját az emberi jogok és a polgári szabadság érdekében. Az Egyesült Államok Kongresszusában töltött ideje alatt az emberi jogok megsértésének számos esetét tárta a nyilvánosság elé.

Washingtonban törvényjavaslatot terjesztett elő arról, hogy Raoul Wallenbergnek adják meg a tiszteletbeli amerikai állampolgárságot, és követeljék a Szovjetuniótól az 1945-ben elrabolt svéd diplomata sorsának feltárását. Elérte, hogy a Capitoliumban felállítsák Wallenberg mellszobrát. ? Azt kell mondanom, hogy bármely civilizált személy, akár Svédországban, Magyarországon vagy Ausztráliában él, fel kell ismerje, hogy Wallenberg mindannyiunknak megtanított egy nagyon fontos dolgot. Azt, hogy testvérek vagyunk ? mondta el 2003. szeptember 5-én a Magyar ATV-nek adott interjújában. Tom Lantos vívta ki azt is, hogy 1990. március 15-én Kossuth Lajosnak is szobrot emeljenek szintén a Capitoliumban.

Tom Lantos 2008. február 11-én hunyt el 10 nappal 80. születésnapja után. Halála után az Egyesült Államok Kongresszusa állandó jelleggel létrehozta a Tom Lantos Emberi Jogi Bizottságot, Magyarországon pedig 2011. április 13-án megalakult a Tom Lantos Intézet: alapítója a Demokrácia Központ Közalapítvány. A Tom Lantos Intézet célja továbbvinni a Tom Lantos által ránk hagyott örökséget. Elsősorban kutatóintézet, szellemi műhely: fő kutatási területe az emberi és kisebbségi jogok a közép-kelet európai és nyugat-balkáni régióban. Az intézet igazgatója 2013 óta Bíró Anna-Mária. Tom Lantosra mindig az emberi jogok úttörőjeként fogunk emlékezni. Életét annak szentelte, hogy támogassa az emberi jogok ügyét.

A Tom Lantos-szobor

A XIII. kerületi Önkormányzat 2016-ban pályázatot írt ki Tom Lantos politikus egész alakos szobrának elkészíttetésére. A pályázaton 4 elismert művész vett részt. A szakértői zsűri Yengibarian Mamikon művész pályázatát javasolta megvalósításra, így az önkormányzat kulturális bizottsága is e pályázat mellett döntött. Yengibarian Mamikon 1987-ben Jerevánban diplomázott. 1991 óta él Budapesten. ? Yengibarian Mamikon szabad ember: a keleti ember türelme és bölcsessége hozza létre körülötte a kiegyensúlyozottság légkörét ? írta róla Kürti Emese művészettörténész.

Szóljon hozzá!