ZETApress

hírportál

Regisztráció februártól

Jegyváltás a buszonFebruár elsejével változnak a helyközi közösségi közlekedés tarifái. A tarifa- és kedvezményrendszer felülvizsgálata a helyközi közösségi közlekedés átalakításának meghatározó eleme ? tudatta a KHEM Sajtóosztálya.

Az érintett vállalatok kiegyensúlyozottabb finanszírozása érdekében közigazgatási egyeztetés kezdődött a tarifaemelésről. A vasúti és autóbuszos szolgáltatók díjainak változásáról január közepére várható döntés. A jövő évtől regisztrációs jeggyel utazhatnak a díjmentesen közlekedők.

A MÁV-Start és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan tíz, a jegyárak pedig átlagosan 15%-kal emelkedhetnek 2010. február elsejétől. A különbségtétellel a helyközi közösségi közlekedést rendszeresen, főként a munkahelyekre és oktatási intézményekbe járásra (ún. hivatásforgalomban) használó utasok terhei kisebb mértékben nőnének a vasúton vagy autóbuszon csak alkalomszerűen, más céllal utazókénál.

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti struktúra, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt bő két évben ? az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti tavaly tavaszi és az áfa-emelkedés miatti idén nyári technikai korrekciót kivéve ? nem változtak a tarifák. Csak az inflációs hatások kiegyenlítése 16,6 százalékos emelést indokolna.

A tarifarendelet januári módosítása ad majd felhatalmazást a regisztrációs jegyek bevezetésére is. A díjmentes utazásra jogosultak (6 év alattiak, 65 év felettiek, vasutasok és a volán-dolgozók) térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, valamint az indulási állomás és célállomás megnevezését tartalmazza. A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésének időigényétől függően legkésőbb 2010. február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, és ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség. A lépés segíthet a menetrendek előkészítésében, például adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

S mi lesz azokkal, akik elfelejtik megváltani, s nélküle szállnak fel a vonatra? Velük talán ötszáz forintos pótdíjat fizettet a helyszínen a kalauz, mely hatezerre emelkedik, ha csak utólag, 30 napon belül tudja kifizetni? Nemrég ? mint megírtuk ? az IC-re helyjegy nélkül felszálló szabadjegyesnek kellett ezt megfizetni. Nem lenne egyszerűbb a jegykezelői készüléken rögzíteni az ingyenesen utazókat, azaz a vasutasokat és a 65 éven felülieket ahelyett, hogy hosszas sorbaállásra kényszerítik őket a pénztárak előtt?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Új menetrendek vasárnaptól | ZETApress

Szóljon hozzá!