ZETApress

hírportál

Gasztrosétány Etyeken

Téli Piknik EtyekenA holnapi téli Piknikre megújultak Etyek borászati központjai. Hivatalosan is átadták Etyek felújított borászati központjait a nagyközönségnek ? tudatta a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács.

A Gasztrosétány néven országosan ismert Újhegy mellett Öreghegyen, a Körpincénél és a Kecskegödörben is hiányzó közművek épültek, kockakő burkolatot kaptak az utak és a településképbe illeszkedő, egyedi tervezésű utcabútorokat helyeztek ki. A kormányzati beruházás a Pannónia Szíve fejlesztési program első megvalósult részlete. A borászati központok átadásával befejeződött egy újabb kulcselem az Etyeki Gasztrosétány és a kapcsolódó fejlesztések című nagyszabású projektben. Ez a beruházássorozat az első lépése a Fejér megye északkeleti településeinek összefogásával, helyi kezdeményezésre építkezve létrehozott Pannónia Szíve turizmusfejlesztési programnak.

A 3,7 milliárd forintot meghaladó összköltségvetésű, kizárólag magyar állami forrásokból finanszírozott építkezés kulcselemei közül az Etyekből Bicskén és Csabdin át Tarjánba vezető kerékpárutat már ősszel használatba vehették a környékbeliek és a turisták, most pedig elkészült a borászati központok megújítása is. Az újdonságokat ráadásul a tél egyik legnépszerűbb rendezvényén, a hétvégi Etyeki Pikniken vehetik birtokba a vendégek.

? A szőlőműveléséről nevezetes Etyek az elmúlt években népszerű idegenforgalmi célállomássá vált, elsősorban a borainak és gasztronómiájának köszönhetően. A mostani beruházás a helyiek által elvégzett rengeteg munkára építkezve megteremtette a további fejlődés alapjait ? mondta el Tessely Zoltán, a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos. A munka a falu valamennyi borászati területét érintette: a Gasztrosétány néven országos ismertségre szert tett Újhegy mellett Öreghegyet, a Körpincét, és a Kecskegödröt is. A hagyományos sváb építészet és a modernitás külső jegyeinek találkozása egyedi és különleges hangulatot kölcsönöz ezeknek az utcáknak, amihez most már méltó megjelenés is társul.

? A kivitelezés során pótoltuk a hiányzó közműveket: csapadékvíz-elvezető rendszer épült, földkábeles elektromos hálózatot és telekommunikációs kábeleket fektettünk le. A sáros makadámutak nagy teherbírású bazalt kockakő-burkolatot kaptak, emellett egyedi tervezésű kandelábereket, padokat és más utcabútorokat is kihelyeztünk. A projektben elkészítettük Etyek települési arculatának tervét, ennek elemei köszönnek vissza a felújított részeken ? árulta el a részleteket dr. Molnár Krisztián, a beruházó Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke. A projekt folytatásaként elkészül még egy hagyományos sváb parasztházból átalakított Kitelepítettek Magyarországi Emlékháza, és a közművek áthelyezését követően közösségi tér jön létre a faluközpontban lévő Magyar kútnál. A teljes befejezés az idei év végéig várható.

Szóljon hozzá!