ZETApress

hírportál

Kárpátaljára látogat a kormányfő

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap az ukrajnai Csongorra és Munkácsra látogat, ahol Viktor Juscsenkóval, Ukrajna elnökével, valamint magyar szervezetek képviselőivel találkozik. A tárgyalások során energetikai együttműködésről és a kárpátaljai magyarság helyzetéről is szó lesz, tudtuk meg a MEH Sajtóirodájától.

Az ukrán kezdeményezésre megvalósuló kárpátaljai tárgyalás napirendjén a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatok olyan időszerű kérdései szerepelnek, mint az energetikai együttműködés, a kárpátaljai magyarság helyzete, valamint Ukrajna integrációs törekvéseinek magyar támogatása. A találkozó keretében a magyar miniszterelnök és az ukrán elnök közösen avatja fel a csongori magyar tannyelvű iskolát. A tanintézmény igazgatójának miniszterelnökünk magyar nyelvű könyveket és lexikonokat ad át.

Látogatása során a kormányfő a kárpátaljai magyar szervezetek képviselőivel is találkozik. A megbeszélésen Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, illetve Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke mellett a közösség más társadalmi és vallási vezetői is jelen lesznek. A miniszterelnököt elkíséri felesége is.

Magyarország és Ukrajna között rendszeres és folyamatos a magas szintű érintkezés. A két közjogi méltóság legutóbbi rövid személyes találkozójára az 1956-os forradalom 50-ik évfordulója alkalmából rendezett budapesti megemlékezés adott alkalmat.

Szilvásy György a feltalálók világszervezetének elnökével találkozott

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter hivatalában fogadta ma Vedres Andrást, a Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetségének (IFIA) nemrég megválasztott új elnökét. A feltalálók világszervezetének összesen 83 országban működnek tagszervezetei. Az IFIA központja az új elnök megválasztásával együtt a hazai innováció elismeréseként költözött Genfből Budapestre, és 2010-ig működik a magyar fővárosban. Vedres András, a szervezet új elnöke megköszönte, hogy a magyar kormány támogatta az IFIA-központ áthelyezését Budapestre, és felajánlotta a világszervezet segítségét a hazai innováció felgyorsításában.

Szilvásy György személyiségi jogi pert nyert

Jogerősen pert nyert a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter Szijjártó Péter Fideszes országgyűlési képviselővel szemben a Fővárosi Ítélőtábla tegnap kihirdetett ítélete szerint, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A Fővárosi Ítélőtábla teljes egészében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, miszerint Szijjártó Péter megsértette Szilvásy György személyiségi jogát azzal, hogy egy még 2005-ben tartott sajtótájékoztatóján azt állította: a korábban a MEH helyettes államtitkáraként dolgozó Szilvásy György maga engedélyezte a balatonőszödi kormányüdülő egyik villájának értékesítését Gyurcsány Ferenc korábbi cégének. Ezzel a Fideszes politikus azt a hamis látszatot keltette, hogy Szilvásy György közpénzből, magánvagyon gyarapodásához nyújtott segítséget. A Fővárosi Ítélőtábla Szijjártó Pétert ötszázezer forint nem vagyoni kártérítés, valamint a perköltség megfizetésére kötelezte, és eltiltotta a további jogsértéstől.

Szóljon hozzá!