ZETApress

hírportál

DJP az Akváriumban

KIFÜ logoAz ősszel létrejövő Digitális Jólét Programpontok országos hálózatának bővítésére ötmilliárd forint áll rendelkezésre ? jelentette be Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos délelőtt egy szakmai konferencia sajtó-nyilvános megnyitóján az Akváriumban.

A miniszteri biztos a Digitális Jólét Programhálózat I. országos szakmai találkozóján és a Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése projekt nyitórendezvényén kiemelte: jelenleg 1173 településen, 1415 digitális pont segíti a kompetencia-fejlesztési programok megvalósítását, és szeretnék elérni, hogy mindenki a digitalizáció nyertese legyen. A fejlesztési programok végrehajtása lendületet vett, a fejlesztések azt a célt is szolgálják, hogy Magyarországon minden ember rendelkezzen digitális kompetenciákkal. A következő években át kell alakítani a köznevelési rendszert, hogy az biztosítsa a megfelelő szintű digitális tudás elérését. A digitalizáció a XXI. században a gazdaságok versenyképességének záloga, ezért a digitális átalakulás az egyik legjelentősebb gazdaságfejlesztési program ? mondta a miniszteri biztos.

A magyar mobilinternet hálózat színvonala a világon a 3. legfejlettebb, és ezt a színvonalat a folyamatban lévő fejlesztésekkel tartani fogja. A szupergyors internet programban zajló fejlesztésekkel az unió által kitűzött 2020-as határidőhöz képest már 2018. december 31-ig minden magyar háztartásba eljut a szupergyors internet. A Digitális Jólét Programpontok számát a jövőben bővíteni tervezik, összesen 1500 program pont infrastrukturális fejlesztése valósul meg a következő egy évben, a XXI. század követelményeinek megfelelő sávszélesség, wifi kiépítésére, és felszerelésére kerül sor, és továbbképzik az ott dolgozó mentorokat is. A DJP Pontok hálózata az e-Magyarország pontok nélkül nem valósulhatott volna meg. Szeretnék elérni, hogy mindenki ki tudja használni a digitalizációban rejlő lehetőségeket, társadalmi helyzetétől függetlenül. Ez csak a Digitális Jólét Programpontok hálózata munkájával valósulhat meg ? fejezte be mondandóját Deutsch Tamás.

Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 1500 Digitális Jólét Programponton indulhat el a fejlesztés ötmilliárd forintból, amely 85 százalékban uniós forrásból valósul meg. A megújuló közösségi tereken a legújabb eszközökön, a leggyorsabb hálózaton professzionális segítséggel lesz lehetősége mindenkinek a digitális világgal megismerkedni ? mondta az NFM helyettes államtitkára.

Szijjártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke ismertette: az egyik legfontosabb feladatuk a kor igényeinek megfelelő internetelérés biztosítása a mintegy ötezer magyar iskolában, a hálózat fejlesztéséhez szükséges források rendelkezésre állnak. Szabados Zsuzsanna, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője saját példájával világította meg, hogy mennyire fontos mindannyiunk életében az informatika.

Fromann Richárd, a Digitalizációs Jólét Koordinációs Központ szakmai vezetője elmondta: a 2003-óta működő e-Magyarország hálózatok újraélednek a programmal, október 2-tól átvették a KIFÜ-től a hálózat működtetésének feladatait. Az országos találkozóra 383-an regisztráltak 21-től 87 éves korig. Jelenleg 1173 településen 1415 DJP-ponton 2116 regisztrált mentor dolgozik, segíti a kompetencia fejlesztési programok végrehajtását. A digitalizált fogyasztóvédelemről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!