ZETApress

hírportál

Oktogoni Mobilitás

Mobilitás az Andrássy útonKétszáznál is több hazai település csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programjaihoz. Idén is meghaladta a kétszázat a közlekedési-környezetvédelmi szemléletformáló kampányhoz csatlakozó hazai önkormányzatok száma ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály és a BKK Kommunikáció.

Az Európai Mobilitási Hét idei, Közös út, közös jövő mottójához híven a környezettudatos közlekedésről szólnak a szeptember 16-22-e között, országszerte megrendezett programok. ? A szolgáltatási színvonal folyamatos fejlesztése mellett a hatékony és eredményes szemléletformálás segítheti leginkább a környezetkímélő közlekedési módok térnyerését. Az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap ezt az üzenetet hivatott eljuttatni Abodtól Zircig az ország minden részébe ? mondta Homolya Róbert, az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az országos kampány Andrássy úti nyitó eseményén, az Európai Mobilitási Hét családi hétvégéjén.

A Mobilitási Hétvégére lezárt Andrássy utat Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója az Oktogonnál egy felkiáltójelhez hasonlította, amely egyrészt figyelmeztet arra, hogy egyetlen Földünk van véges, ezért megóvásra szoruló erőforrás-készlettel, másrészt pedig közös cselekvésre szólít fel. ? Az együttműködésnek nincs alternatívája, és szeretnénk megmutatni azt, hogy a főváros ebben élen jár ? mondta el megnyitó beszédében, hangsúlyozva: Budapest jelentős erőfeszítéseket tesz az elektromobilitásért és a környezet védelméért, azért, hogy a fővárost a fenntartható és környezetkímélő közlekedés jellemezze.

Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a magyarországi vasúti közlekedés hazai és uniós forrásokból finanszírozott elmúlt évekbeli fejlesztéseire hívta fel a figyelmet, kiemelve a már 123 darabos, FLIRT-motorvonatból álló flottát, az egyre gyorsabb ütemben megújuló járműparkot és vasútállomásokat, szolgáltatásokat. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az elektromobilitás fontosságáról beszélve kiemelte: kulcskérdés, milyen forrásból állítjuk elő az elektromos áramot. ? Egyértelmű, hogy az atomenergia és a megújuló energia együtt képes ezt a feladatot beteljesíteni ? mondta az 1992-es barcelonai olimpia cselgáncsbajnoka.

A résztvevő hazai önkormányzatok száma nemzetközi összevetésben is magasnak tekinthető, Magyarország mintegy ötven ország versenyében az elmúlt években kibérelte a dobogó 3. fokát. A csatlakozó helyhatóságok és programjaik elérhetőek weboldalukon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a programsorozat nemzeti koordinátoraként hetvenmillió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá 175 település programjaihoz, az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap megtartásához.

A jobb-kormányos angliai Ikarusról idekattintva olvashatunk. A 2002 óta minden szeptemberben megrendezett Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap egyre több emberhez juttatja el a környezetbarát közlekedés üzenetét. A programsorozat célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig az autózás helyett a közösségi közlekedési eszközök használatára, kerékpározásra, gyaloglásra ösztönözze.

Szóljon hozzá!