ZETApress

hírportál

Ellenőrizték az élelmiszereket

Nem kell távoznia munkahelyéről Virsinger György állatorvosnak, a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás leváltott vezetőjének, mert a fővárosival januártól összevonásra kerülő szervezetben igazgatóhelyettesi munkát ajánlottunk neki, mondta újságírói kérdésre Süth Miklós országos főállatorvos ma délelőtt, az óév utolsó kormányszóvivői tájékoztatóján. Az újonnan alakult egység igazgatója Hajós Ádám, a budapesti állomás eddigi vezetője lesz, s mindketten öt napon belül dönthetnek az új beosztás elfogadásáról.

Az évzáró pezsgőbontás előtt a főállatorvos az elmúlt öt és fél hét ellenőrzéseiről beszélt. A sok-sok elhangzott számra csak kapkodtuk a fejünket, így mindössze néhányat jegyeztem fel. November 20-a és december 28-a között 5630 ellenőrzött egységben 66 ezer tételt vizsgáltak meg, mely 180 tonna elkobzott élelmiszert jelentett, s ezekért 68 millió forint bírságot szabtak ki. Az első héten 1592 tétel volt kifogásolható, s ugyanez az arány folytatódott a továbbiakban is.

Összességében megállapítható, hogy a hazai élelmiszerek minősége arányait tekintve jobb volt az importáltaknál, s a forgalomból való kivonás is inkább az utóbbiakat sújtotta. Ötször annyi magyar árut vizsgáltak, mint külföldit, miközben a kritizált mennyiség közel azonos volt. Találtak kifogásolható virslit, szaloncukrot, avas diót, illegálisan tárolt tejet és tojás nélküli porból készült importtésztát egyaránt. Ez utóbbira a laboratóriumi vizsgálatakor derült fény. Hiába írták rá a lengyelek, hogy hány tojást tartalmaz, a műszereket nem tudták becsapni.

Ki fizeti a révészt?

A rendőrséggel együttműködve az élelmiszerek közúti szállítását is ellenőrizték. Számos olyan szállítójárművet állítottak meg, amelyek nem rendelkeztek élelmiszerek szállítására szóló engedéllyel. Ezek megakadályozása is a gyártók kötelessége lenne, akik nem csak a gyártásért, de a szabályos kiszállításért is felelősek. Az élelmiszerellenőrök az egész folyamatot végigkövették a gyártótól a szállítón és kereskedőn át a vásárlókig.

Az elkobzott élelmiszereket a Fővárosi Csatornázási Művek semmisíti meg, s ezt is a hatósági állatorvosok ellenőrzik. Ezzel szeretnék elkerülni azt, hogy a korábban már elkobzott, s megsemmisítésre szánt élelmiszereket átcímkézve újra értékesíthessék. A költségeket mindig annak kell viselni, akit felelősség terhel, bár a behajtás a bírsághoz hasonlóan roppant körülményes és időigényes. Ugyancsak az őt félrevezető gyártóktól várhatja kára enyhítését az a boltos, akitől az ellenőrök lefoglalják a romlott árut. Kérdés csak az, hogy egy kiskereskedő mire mehet a multinacionális cégekkel szemben?

Szóljon hozzá!