ZETApress

hírportál

Hajós ünnep a Balatonon

Különleges tortával köszöntötte a BAHART a 90 éves Csongor nosztalgiahajót a balatonlellei kikötőben! A Balatoni Hajózási Zrt. által üzemeltetett hajó idén ünnepli 90. születésnapját, mellyel az ünnepélyes tortavágást követően egyórás sétahajózásra indultunk.

A BAHART méltóképp emlékezett meg e jeles évfordulóról ma délután a balatonlellei hajóállomáson. A Csongor nosztalgiahajót az utóbbi évek Balatonlelle városhoz kötik, hiszen a hajózási főidényben innen szállítja a séta-hajózni vágyókat. A hajó csaknem egyszázados múltja során sok-sok emlékezetes eseményét élt meg.

1927-ben építették az IBUSZ Yachtépítő Rt. balatonfüredi üzemében. Akkor még fatestű és felépítményű hajó, a Tünde nosztalgiahajó ikertestvére. (A Tünde június 3-ai siófoki köszöntése idekattintva olvasható.) 1945. március 26-án a visszavonuló német csapatok a révfülöpi kikötőben felrobbantották. A hajót még abban az évben kiemelték a vízből, és 1947-től a helyreállítását követően a Balatoni Hajózási Vállalat, majd 1955-től a MAHART tulajdonában működött.

1958-ban kapott acéltestet és zárt utasteret a Balatonfüredi Hajógyárban. A BAHART nosztalgiaflotta tagjaként a mai napig közlekedik és szerez számos maradandó emléket és élményt a Balatonra látogatóknak. A nosztalgiaflotta jeles tagjaként a Csongor motoros is számos családi és céges rendezvénynek biztosított már különleges helyszínt különleges alkalmakra.

1 hozzászólás

  1. Mi is jelen voltunk a fiammal, Olivérrel és nagyon kellemes volt az ünnepség.

Szóljon hozzá!