ZETApress

hírportál

Új katalógusban a magyar űrszektor

Johann-Dietrich WörnerMagyarország teljes jogú taggá válása óta másodszor látogatott el hazánkba Johann-Dietrich Wörner, az Európai Űrügynökség (ESA) vezetője. Az alkalom tiszteletére mutatták be délelőtt az első Magyar Űrkatalógust a budavári Szentháromság téren, a Magyarság Házában.

Magyarország 2015 vége óta tagja az Európai Űrügynökségnek, a csatlakozásnak köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg hazánk előtt az űrkutatás területén. A 22 tagállamot tömörítő, évi 5 milliárd euróból gazdálkodó, az önálló európai űrképességek fejlődését támogató nemzetközi szervezet munkájába kapcsolódva lehetővé vált a magyar űripari szereplők számára is, hogy világszínvonalon járulhassanak hozzá a világűr jobb megismeréséhez.

A hazai űripari tevékenység bemutatására első alkalommal idén megjelenő Magyar Űrkatalógusban a szektorban tevékenykedő kis- és középvállalkozások, tudományos kutatóhelyek és egyetemek tevékenységéről tájékozódhatnak a magyar és külföldi érdeklődők. A kiadványt a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az ESA főigazgatója magyarországi látogatásával egybekötve mutatta be a szakma képviselőinek.

Mernyei Ákos, az NFM európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: Magyarország számára fontos, hogy ösztönözze a hazai űripari innovációt és megteremtse annak lehetőségét, hogy a hazai fejlesztéseket nemzetközileg is eredményesen alkalmazzák. A szakma megfelelő és eredményes képviseletéhez elengedhetetlen a Magyar Űrkatalógus.

Tari Fruzsina, a fejlesztési tárcán belül működő Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) vezetője megerősítette, hogy számos alkalommal kerestek már külföldi megrendelők magyar partnereket, a kapcsolatfelvételt, a közös projektek létrejöttét könnyíti meg az elkészült kiadvány, amely a hazai űrszektor valamennyi szereplőjét tartalmazza.

Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója előadásában kiemelte, hogy Magyarország a csatlakozást követően nagy lendülettel kezdte meg munkáját. A Magyar Űrkatalógus a szorosabb együttműködés egyik fontos eleme lehet, hiszen napi feladataik közé tartozik a magyar szakmai szereplők bevonása az ESA programjaiba, amihez az átfogó kiadvány kiváló segítséget nyújthat.

Az űrkatalógust elérhetővé teszik a magyar külképviseletek, a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság, a MŰI, az ESA különböző szakterületei és minden tagállama, valamint az ENSZ Világűrbizottság 84 tagállama számára. Emellett, a kétoldalú nemzetközi kapcsolatok ápolása és élénkítése érdekében Argentína, az Egyesült Államok, India, Japán, Oroszország és Ukrajna számára is hozzáférhető lesz a dokumentum.

Szóljon hozzá!