ZETApress

hírportál

A kormány újabb 13 milliót ad a temetésre

A kormány fontosnak tartja, hogy az ország méltóképp búcsúzhasson a XX. század második felének legismertebb magyarjától, Puskás Ferenctől, ezért jelentős szerepet vállal a gyászünnepség lebonyolításában és költségeiben. Az eddigi támogatásokról már beszámoltunk, s a kabinet ezen felül további13 millió forintot ajánlott fel a Magyar Olimpiai Bizottságnak a Nemzet Búcsúja című rendezvényhez. Az állami szerepvállalás értéke így meghaladja a 73 millió forintot.

Kormányrendeletben nyilvánították gyásznappá december 9-ét, a temetés napját. A Magyar Köztársaság lobogóját délelőtt 9 órakor ünnepélyes keretek között felvonják, majd félárbocra engedik a Kossuth téren. A kormány nevében Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter mond búcsúbeszédet az Aranycsapat legendás kapitányának temetésén.

A kormány a gyászszertartás megrendezését is támogatja: gondoskodik a búcsúztató események rendőri és mentőszolgálati biztosításáról, illetve katonai tiszteletadást biztosít a Hősök terén szervezett búcsúztatóhoz. A kormány váltotta meg a sírhelyet és állja a temetéssel kapcsolatos közvetlen feladatok költségeit is. Emellett rendelkezésre bocsátja a Puskás Stadiont a Nemzet Búcsúja gyászünnepség megrendezéséhez. Puskás Ferenc Szent István Bazilikában felállítandó díszravatalának költségeit az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium állja.

Mindezeken felül értendő az a 13 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amelyről ma írt alá szerződést a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Olimpiai Bizottság. A pénzt a Nemzet Búcsúja című rendezvény lebonyolítása kapcsán felmerült technikai és műszaki feladatokkal kapcsolatos költségekre fordítják.

Szóljon hozzá!