ZETApress

hírportál

Vasárnaptól új menetrend a buszokon

A vonatokhoz hasonlóan az autóbuszok menetrendje is megváltozik december 10-én. A nulla órától jövő év december 8-án éjfélig közlekedő járatokat a Volán Egyesülés húsz, azaz huszonhat menetrendkönyve tartalmazza, tudtuk meg a Teréz körúti sajtótájékoztatón. S hogy mit takar ez a számszaki anomália? Máris elárulom.

A nemzetközi és távolsági járatokat tartalmazó első kötetet az Egyesülés, a Pest megyei járatokat tartalmazó másodikat a Volánbusz, míg a további 18 kötetet a többi 18 megyei Volán készítette el. Ez így együtt húsz kötet lenne, de a képlet mégsem ilyen egyszerű. A Pest megyei adatokat nem egy vastag, hanem területi bontásban hét vékonyabb könyvbe szerkesztették, így az egész együtt 26 kötetet tesz ki.

A csatlakozások biztosítása nagy feladatot jelentett, mivel a MÁV ? mint az elmúlt héten megírtuk ?, a kelet-magyarországi régióban ütemes menetrendet vezet be. Ehhez aztán nagyon sok Volán járat menetrendjét kellett illeszteni. A Volánbusz esetében ez 45 vonal 634 járatát érintette. Az aglomerizációban maradva kihasználtság problémák is adódtak például a pomázi vonalon a HÉV javára, így ott leállítottak több járatot.

Több társaságnál került sor infrastrukturális beruházásokra az utas kiszolgálás érdekében. Több autóbusz állomást átadtak, illetve kezdték meg a korszerűsítésüket. Számos helyen történt meg az utasforgalmi épületek akadály-mentesítése is. Az év közepén chip-kártyás rendszer kezdte meg működését a Székesfehérvár és Mór közötti vonalon. További információk az egyesülés honlapján olvashatók.

Reformok és biztonság a közutakon

A jövő év a reformok éve lesz. Át kell venni a megszüntetésre váró gyenge forgalmú vasútvonalak utasait, s a párhuzamos közlekedést is felül kell vizsgálni. A közlekedésszervezést megyeiről regionális alapokra kell helyezni, s meg kell reformálni a tarifa- és kedvezményrendszert is. A távlati tervek mellett foglalkozzunk a közeliekkel is. Az ünnepi csúcsforgalom idejére váltsuk meg elővételben a menetjegyet!

Az autóbuszokon is alapkövetelmény a biztonság. Szerencsére ezt a téli üzemmódban nem a téli gumik kötelező felszerelésével kell biztosítani. Mivel a buszok tömege és tengelynyomása a személyautóknál jóval nagyobb, a négy évszakos gumik is megfelelő tapadást biztosítanak. A sebesség helyes megválasztását és a megfelelő vezetéstechnikát a gépkocsivezetők kötelező továbbképzéseken sajátíthatják el.

Szóljon hozzá!